NEODGOVORNA VLAST NE HAJE NA ZAGAĐENJE: Beograđani se uzdaju u košavu!

0
104
FOTO: Starogradski.com

Glavni grad Srbije Beograd je već danima jedan od najzagađenijig gradova na planeti! Odavno je po zagađenosti i smogu prestigao Peking, a za njim na ovoj nepopularnoj lestvici pogubnoj po zdravlje ljudi visoko prednjači u odnosu na azijske i indijske gradove.

U Beogradu se prema sajtu Airvisual, zagađenost ovih dana kretala od 115 do 200 mikrograma po centimetru kubnom! Da je naš grad „jako zagađen“ potvrdila je i domaća Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA), navodeći da je „peti stepen zagađenja” zabeležen na Starom gradu i Novom Beogradu, ali u obližnjem Pančevu i Starčevu, navode mediji.

HUMANITARNA AUKCIJA “PODRŽI ŽIVOT” U UK STARI GRAD

Tako, našem, nekad belom gradu sve više pristaje epitet „Sivograd”, u koji se savršeno uklapaju i one betonske soliterčine „Beograda na vodi” reke Save, koje poput krezavih zuba neke stare babe štrče zaklanjajući pogled na grad.

Beograd je postao zazidani i najzagađeniji grad, ne na Balkanu i Evpori, nego u svetu. Pravo zlatno doba srpske prestonice! Sve više stanovnika glavnog grada nosi maske, što zbog epidemije gripa, čije se razmere vešto kriju, što zbog nepodnošljivog zagađenja, čije posledice posebno trpe oni koji imaju hronične plućne bolesti, kao i srčani bolesnici. Trenutno zdrave i decu da ne pominjemo. Aero zagađenje u zimskim uslovima povezano je sa vlagom i maglom pa je to je dodatni problem za osobe koje imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća, bronhijalnu astmu, i druge plućne bolesti, kažu lekari pulmolozi.

POBEDA GRAĐANA STAROG GRADA: Parking servis promenio odluku

Najveći problem je što aero zagađenje sadrži čestice koje su jako male po zapremini i najdublje prodiru u pluća i mogu i trajno da oštete pluća. Mogu trajno da pogoršaju i prodube tegobe koje imaju pacijenti. Preporuka lekara je sugrađanima sa takvim problemima je da ne izlaze iz kuće i savetuju im poseban oprez u ovom periodu.

I dok neodgovorna gradska i državna vlast obećava kako će unaprediti „sistem informisanja građana” i bolje merenje kvaliteta vazduha, dotle se Beograđani uzdaju u spasonosnu Košavu, kao u onoj narodnoj pesmi „duni vetre, malo sa…  ne sa Neretve, nego sa Dunava”!

Košava je bila i ostala jedini spas i nada da će napaćena pluća Beograđana prodisati, pošto su se nadležni za ovaj problem pokazali i dokazali kao nemušti, nestručni i nesposobni!

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR