Oralna higijena kod najmlađih: KAKVE ZUBE IMAJU NAŠA DECA?

0
119
FOTO: Pixabay

U izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut” navodi se da je Dom zdravlja Stari grad jedan od retkih u Srbiji u kom je registrovano najviše dece od 12 godina sa svim zdravim zubima!

Pre 20 godina svega 35 odsto dece u Srbiji imalo je potrebu da nosi protezu, dok je danas taj procenat porastao na čak 85, kažu stručnjaci. Osim genetskog faktora, razlog za loš raspored zuba je to što deca sve više gutaju hranu, umesto da je žvaću.

CRVENI KRST – STARI GRAD: Trećaci se takmičili u poznavanju mera zaštite

Za kompletno zdravlje zuba presudna je sedma godina, jer tada rastu “šestice” koje su prvi stalni zubi i oni su najviše izloženi lošoj oralnoj higijeni i nečistoći, a nosioci su postavljanja svih ostalih zuba.

Prema podacima “Batuta” 36,64% dvanaestogodišnjaka ima sve zdrave zube. Stari grad značajno podiže taj prosek, jer je u našem Domu zdravlja registrovano više od polovine dece od 12 godina sa svim zdravim zubima!

Opština priskače u pomoć roditeljima oko papirologije za UPIS u osnovne škole

Stručnjaci podsećaju da je oralna higijena najvažniji faktor za prevenciju bolesti zuba, te savetuju da se deci od malih nogu usađuje navika redovnog pranja zuba.

(Starogradski.com/Tanjug)

OSTAVI ODGOVOR