PAMETNA PRESA ZA RECIKLAŽU LIMENKI: Komunicira sa korisnicima, najodgovornijima – nagrade! (FOTO)

0
82
FOTO: Starogradski.com

Gradska opština Stari grad je u saradnji sa Solagro timom i Fondacijom za reciklažu limenki za piće „Recan“ postavila interaktivnu pametnu presu za reciklažu limenki u Sportskom centru „Milan Gale Muškatirović“.

Reč je o inovativnom sistemu za reciklažu koji se sastoji od pametne prese i mobilne aplikacije, koja omogućava komunikaciju sa korisnicima – prikupljanje poena radi osvajanja nagrada, a sve u cilju podsticanja i edukacije građana o važnosti reciklaže.

„Nakon završenog postupka reciklaže, na ekranu pametne prese izlazi kod koji je potrebno uneti u mobilnu aplikaciju pod nazivom “Solagro budućnost reciklaže”, koja se besplatno može preuzeti u Google Play prodavnici za andrioid telefone. U aplikaciji se kodovi automatski menjaju za poene, a poeni za nagrade. Tu se može videti i gde se nalazi najbliža presa i nformacije o reciklažnom procesu“, kaže Nemanja Janić iz Solagro tima.
„Na ovaj način mi reciklažu podižemo na jedan viši nivo, povezujemo ljude, motivišemo ih, podstičemo da se druže, a neke od nagrada biće i karte za pozorište, knjige, šolje, slušalice i razni drugi pokloni u zavisnosti od broja poena i uzrasta najmarljivijih građana“, dodaje on.

RUPETINA KOD DOMA ZDRAVLJA: Zabrinuti stariji sugrađani (FOTO)

Solagro tim se već tri godine bavi proizvodnjom sprava za reciklažu, a do sada su projektovali preko 120 mehaničkih presa za pet flaše i limenke, koje su bile postavljene na festivalima u Srbiji i na plažama širom Evrope.

„Cilj nam je da smanjimo zagađenje životne sredine, jer znamo da 90 odsto otpada kod nas završi u prirodi, a čine ga upravo flaše i limenke. Pet ovakvih presa će u narednih godinu dana biti postavljeno na Starom gradu. Prva lokacija je na „Galetu“, a druga u Kralja Milana 10, kod Devojačkog parka. Trenutno smo u razgovorima i sa jednom bibliotekom gde će nagrade biti veoma motivišuće za sve čitaoce. Trudimo se da pronađemo još dve lokacije, tako da ih ukupno na kraju bude pet”, istakao je Nemanja Janić.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Milan Cerovac iz Gradske opštine Stari grad kaže da se opština oduvek trudila da ponudi inovativna rešenja iz oblasti zaštite životne sredine. U junu prošle godine, želeći da promoviše rešenja urbanih problema, koja se zasnivaju na modernim tehnologijama i energetskoj efikasnosti, opština je na šetalištu ispred SPRC „Milan Gale Muškatirović“ pustila u rad i prvu pametnu solarnu lampu u Srbiji.

REVOLUCIONARNA ULIČNA RASVETA: Bez troškova, bez zamene sijalica, bez kvarova (FOTO)

„Još neke od akcija su zamena starih sijalica za štedljive i organizacija eko vikenda gde građani donose svoj stari kabasti elektronski otpad. Ovih dana se u medijima može videti da je najzagađeniji deo Beograda u Ulici despota Stefana, a mi se trudimo da kroz ovakve akcije probudimo svest ljudi i njihovu odgovornost za zaštitu životne sredine“, kaže Milan Cerovac.

„Fondacija “Recan” podstiče sve projekte koji se tiču reciklaže limenki. Ovaj projekat je za nas veoma interesantan zato što je inovativan i ovako nešto nismo uspeli da vidimo nigde. Mehanička presa za limenke je poznata stvar u Evropi, ali ono što do sada nije viđeno je povezivanje sa mobilnom aplikacijom. U reciklaži limenki je bitna i interakcija sa ljudima, jer se ceo obrazac ponašanja može pratiti putem aplikacije. Zanimljivo je da Srbija ne zaostaje u reciklaži za zemljama regiona, a sa Mađarskom je na istom nivou, a ukupan procenat reciklaže limenki na godišnjem nivou je 42 odsto“, istakla je Jelena Kiš iz “Recan” fondacije.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR