PIONIRSKI PARK U NOVOM RUHU Počinje obnova oaze u srcu Starog grada

0
231
starogradski.com

Veći prostor za igranje dece, popravka uništenih staza za šetanje, rekviziti za osobe sa invaliditetom delić su stvari koje obuhvata plan za ovogodišnju obnovu jednog od najlepših i najprometnijih parkova u Beogradu.

Uređenje parka koji krasi centar grada najavljuje se, međutim, već devet godina. Kako piše “Politika”, za novi izgled Pionirskog parka grad je obezbedio novac, a trenutno se utvrđuju detalji u materijalima koji će ubuduće krasiti nekadašnju dvorsku baštu.

Za obnovu potrebno 109 miliona dinara

Dosta stvari je, čini se, uticalo da se renoviranje parka odlaže iz godine u godinu. Neki od razloga bili su i nedostatak sredstava, obimnost posla, saglasnost nadležnih službi, izrada celokupnog projekta… Ove godine izgleda da su se “sve kockice poklopile” i da Pionirski park konačno može da zablista novim sjajem.

– Za obnovu celog parka, prema našem predračunu, potrebno je 109 miliona dinara. Projekat je već završen, a planirano je da se zadrži postojeća matica parka, odnosno da sve glavne staze ostanu na svom mestu – rekao je za “Politiku” Slobodan Stanojević, direktor JKP “Zelenila Beograd”.

Takođe, kako je objasnio, popucale i uništene staze biće uklonjene, a na njihovo mesto doći će nove koje će se uklapati u ambijent parka. Drvoredi, cveće, biljke, ali i najstariji hrast u Beogradu će biti sačuvani, a dečje igralište će biti prošireno.

Rekvizite za osobe sa invaliditetom

– Proširićemo igralište zbog novih rekvizita namenjenih osobama sa invaliditetom. Povećanjem igrališta ispoštovaćemo i elemente bezbednosti – naveo je Stanojević.

Renoviranim parkom zablistaće i nova trava, dodatno cveće će biti posađeno, a sistemi za odvodnjavanje i zalivanje biće modernizovani.

Prema rečima direktora “Zelenila”, saglasnost za preuređenje parka dao je Zavod za zaštitu prirode, dok se saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika još uvek čeka.

Pionirski park je 2009. godine proglašen za zaštićeno prirodno dobro. U parku se nalazi oko 40 vrsta drveća i više od 300 stabala. Upravo zbog ovoga, moraće strogo da se povede računa o svakom detalju prilikom uređenja parka.

Bašta opasana zidinama

Ovaj park je sve do 1944. godine bio poasan kovanom ogradom i zidom visokim tri metra. Tada, park je služio kao bašta Starog dvora. Nakon uklanjanja zida, park je dobio ime Pionirski i tako postao dostupan svim građanima.

Engleski novinar i putopisac Herbert Vivijen je daleke 1896. godine pisao da su se u bašti nalazile holandske leje, lepe poput onih koje je imao Henrik Osmi na imanju KRAJ LONDONA…

Tu je gajeno ukrasno žbunje, postojao je travnjak za kriket i tenis, kuglana, muzički paviljon…

U baštu je najviše ulagano za vreme Milana Obrenovića, pa i danas postoje sadnice iz njegovog vremena.

(“Politika”, starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR