Podzemni prolazi “zreli” za velike radove, u gradu još razmišljaju

0
162

Nijedan od pet podzemnih prolaza u centru grada, nažalost, ne može se pohvaliti higijenom, ispravnim osvetljenjem i čistim zidovima. Eskalatori rade ali lift postavljen za potrebe osoba sa invaliditetom, kod Teraziskog prolaza, nije u funkciji.

Sugrađani i turisti i dalje se suočavaju sa neprijatnim slikama tokom prolaska kroz prolaze,a prema trenutnom stanju stvari obnova bi mogla da se čeka i do sledeće godine, budući da je rok za izradu tehničke dokumentacije za ovaj posao Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju još jednom produžila – novi rok je 22. septembar.

Razvaljene stepenice, prljavština i problemi sa vodovodnim cevima zbog kojih dolazi do prokišnjavanja već dugo su prisutni i prave muke i zakupcima lokala.

prolaz 2

“Ovde sam 20 godina, a vi ste stoti novinar koji piše na ovu temu i ništa. Prazna obećanja i na kraju situacija koja postaje sve gora. Verujte mi da mi je više muka od svega”, kaže jedna od prodavačica u prolazu kod “Albanije” i pokazuje veliku fleku na plafonu koja je nastala tokom radova u Kolarčevoj ulici i upropastila im 150 pari cipela. Naravno, niko im to nije nadoknadio.

Zbog čega je došlo do pomeranja rokova za sređivanje stanja u prolazima objasnio nam je jedan od vlasnika zlatare, koja se tu nalazi od 1975. godine.

“Kada je firma Poslovni prostor prešla u ruke grada došlo je do zabune, jer među lokalima ima dosta i privatnih pa je zbog imovinsko-pravnih odnosa Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju morala da promeni projekat, a samim tim i datum za početak radova. Takođe, zamišljali su da promene namene lokala, da naprave neku turističku atrakciju. Niko od funkcionera iz grada nas nije pozvao na razgovor, da čuju naše mišljenje i probleme. Pretpostavljamo da će uraditi kozmetičke promene, oprati zidove, zameniti neke pločice, postaviti osvetljenje, ali glavni problem neće rešiti. Kada je rađena Kolarčeva ulica namerno ili zbog neznanja, prilikom skidanja asfalta, bukvalno je uništena hidroizolacija. Dok se ona ne popravi biće “džaba ste krečili”, slikovito nam objašnjava vlasnik zlatare.

Prolaz u Nušićevoj po rečima i slučajnih prolaznika i zaposlenih važi za najuređeniji, a zbog tek otvorene renovirane kineske prodavnice i najposećeniji.

“Ovaj prolaz ima najviše izlaza pa možda zbog toga se ne oseća smrad kao u drugima. Ali moram da pohvalim i dve gospođe koje održavaju javni toalet, sve je besprekorno čisto”, kaže prodavačica Aleksandra.

OSTAVI ODGOVOR