POLA BAJS – POLA MOTOR JEZDI DORĆOLSKIM ULICAMA: Nikad nije bilo lakše savladati uzbrdicu (FOTO)

3
176
FOTO: Starogradski.com

 

I pored malog broja biciklističkih staza i neadekvatne infrastrukture, vožnja bicikla je ipak nešto prilično uobičajeno za Beograd, pa i Stari grad, ali bicikli na kakve smo danas naleteli u Tadeuša Košćuška sasvim sigurno mnogi od vas do sada nisu imali priliku da vide.

Neobičan dizajn je prvo što nam je zapalo za oko. Nekako su delovali futuristički i u prvi mah smo pomislili da ih voze neki stranci koji kroz Beograd prolaze u sklopu nekih svojih putešestvija, a onda se na pešačkom prelazu kod Cvijete Zuzorić upalilo crveno svetlo i dok smo svi zajedno čekali zeleno svetlo, čuli smo momka i devojku kako pričaju na tečnom srpskom. Naravno, nismo odoleli a da se ne izvinimo što ih prekidamo i priupitamo o kakvim biciklima je reč.

NEMA VIŠE SLIKANJA SA ZMIJOM U KNEZU: Egzotičnu životinju oduzeli komunalci (FOTO)

“U pitanju su električni bicikli koji rade upravo kako sama reč kaže – na električnu energiju. Dakle, pune se i u zavisnosti od kapaciteta, određen broj sati i rade”, rekla nam je kroz osmeh ljubazna Jelena.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Bili smo potpuno iskreni, pa smo prokomentarisali kako smo se sa ovakvim modelom bicikla prvi put susreli.

“Kod nas to i jeste novina, ali je u svetu to već normalna stvar. Ovo je domaća proizvodnja, dakle, nije u pitanju uvoz, već se rade kod nas i kod nas mogu i da se nabave”, objasnio je za Starogradski.com Luka koji je Jeleni pravi društvo u vožnji.

AZBUKA STAROG GRADA: E kao Etnografski muzej, jedan od najstarijih na Balkanu (FOTO)

Iako ne voze iste modele, svakako je već na prvi pogled jasno da pripadaju istoj “porodici”.

Pošto smo se za ove bajseve zainteresovali kao deca za igračke, zamolili smo Jelenu i Luku da nam kažu nešto više o njima, pa smo tako saznali da ovi bicikli imaju brzine, kao i svi “obični”, ali i opciju asistencije koja može da se bira od 1 do 5. Ukoliko odaberete peticu, odnosno maksimum, onda ne morate ni da koristite pedale, već bicikli funkcionišu po principu motora, što vožnju po brdovitom Beogradu značajno olakšava.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Na svakom se nalazi i displej na kojem, između ostalog, možete videti i koliko baterije, odnosno energije za vožnju vam je preostalo.

PAUZA ZA POSETIOCE BAZENA NA DORĆOLU: Svetsko prvenstvo u vaterpolu na 25. maju od 3. do 14. avgusta

Dok smo svi zajedno konstatovali kako su ovi bicikli, izmeđuostalog, odlična stvar za one koji baš i nisu u kondiciji, jer maltene sve sami “rade”, lampica na semaforu je pokazala zeleno svetlo pa je tako svako pošao svojim putem. Jelena i Luka da uživaju u vožnji, a mi u konstataciji da je lepo videti kod nas nešto što je generalno karakteristično za neke veće svetske zemlje.

(Starogradski.com)

3 KOMENTARI

OSTAVI ODGOVOR