POSLE 15 GODINA OTVOREN NARODNI MUZEJ (FOTO)

0
169

Narodni muzej u Beogradu, koji je obnavljan 15 godina, svečano je sinoć otvoren, a na ceremoniji je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila da se on konačno vraća građanima, a kultura stavlja na mesto koje joj pripada.

Konačno vraćamo Narodni muzej svim našim građanima, istakla je premijerka i dodala da je to kruna timskog rada više institucija i umetnika. Dva projekta od neprocenjivog značaja, Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej, koje su bile zatvorene i zapostavljene, završili smo u prvoj godini rada Vlade, izjavila je Brnabić. Obećavamo, zbog prošlosti i budućnosti, da ovo nije kraj našeg bavljenja kulturom, mi poslove završavamo, poručila je ona i pozvala da se od danas Narodnom muzeju vraćamo i da ga čuvamo.

IMG_0195

Otvaranje Narodnog muzeja svima nam je vetar u leđa, jer je on srž naše kulturne tradicije, dodala je Brnabić. Prema njenoj oceni, kao autentična, inteligentna i misleća nacija treba da pokažemo i sebi i svetu ko smo, iako zamalo za 15 godina to da zaboravimo.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je da Narodni muzej, dragulj nacionalne kulture, danas na Vidovdan kreće u novi život, da bude putokaz u burama ovog i budućih vremena.

Srpska kultura je kreativna i vitalana, a ulaganje u kulturu je ulaganje u državu, istakao je Vukosavljević. Ovaj svečani trenutak je simbolični početak nove renesanse našeg kulturnog razvoja. Kultura je naša hrana i naš život, poručio je ministar kulture. Direktorka Muzeja Bojana Borić Brešković je naglasila da je obnovljena najstarija ustanova kulture u Srbiji i zahvalila je nadležnima za novo pogavlje te kuće, čije zaštitno lice je “Devojka u plavom” Đure Jakšića.

Otvaranje Narodnog muzeja je upriličeno na Trgu republike kao multimedijalni spektakl pod sloganom “Da li se prepoznajemo”, a zaštitno lice je jedan od najvećih baletskih imena današnjice Sergej Polunjin.

Svečanosti su prisustvovali predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i drugi prestavnici diplomatskg kora.

IMG_0255

Bili su prisutni i predsednik SANU Vladimir Kostić, Aleksandar i Katarina Karađorđević, gradski funkcioneri i drugi državni zvaničnici, crkveni velikodostojnici i predstavnici verskih zajednica i druge ugledne ličnosti iz umetnosti, kulture i nauke.

Otvaranje muzeja označila je himna “Bože prave” u izvođenju dečjeg hora Kolibri, a kiša koja je počela da pada nije narušila multimedijalni spektakl na Trgu Republike, niti sprečila posetioce, za koje su vrata otvorena u 23 sata.

Stalna postavka Narodnog muzej, kao deo kolekcije od 400.000 kulturnih dobara od praistorije do kraja srednjeg veka i reprezentativnih dela savremenog doba, ponovo je dostupna svima u naredna 24 sata i tokom vikenda od 10 do 22 sati, uz besplatan ulaz.

OSTAVI ODGOVOR