POVEĆANA KONCENTRACIJA POLENA AMBROZIJE: Opasnost tek sledi, savetujemo kako lakše podneti alergije

0
121
FOTO: pixabay.com

Beograđani alergični na ambroziju trebalo bi dobro da se pripreme jer se narednih nedelja može očekivati glavni udar cvetanja ovog korova. 

Uže područje Beograda ima čak 15 miliona biljaka koje kao alergeni ulaze u grupu ambrozije, odnosno pet do deset biljaka na svakog stanovnika, zbog čega je stanovništvo glavnog grada najviše pogođeno alergijama.

OTPAD SA PRUGE NA “25. MAJU” JOŠ UVEK NIJE UKLONJEN: Posle pet meseci i uveliko probijenog roka Dorćolcima đubre pod prozor (FOTO)

Lekari kažu da u tipične simptome koji pogađaju alergičare spada kijanje, kašljanje i svrab očiju ali i vodenasti sekret iz nosa, oticanje kapaka, otežano disanje, pa čak i gušenje.

Ono zbog čega ne bi trebalo zanemarivati ove simptome jeste činjenica da alergija može da se iskomplikuje, da vam ozbiljno oslabi imunitet, kao i da se “spusti” na pluća ili preraste u astmatična gušenja, a tada već imate ozbiljan zdravstveni problem.

FOTO: pixaby.com
FOTO: pixaby.com

Beskorisna ambrozija koja je u punom cvatu tokom avgusta i septembra, zapravo niče još u aprilu pa bi na epidemiološke razmere alergije moglo da se reaguje preventivno, njenim sistematskim uklanjanjem pre leta. Međutim, dok se to ne dogodi, alergičnima preostaje da se sami “sklanjaju” i zaštite od njenog polena.  A to je moguće i mi ćemo vam reći ukratko kako.

  • Obavezno se lečite kako se alergija ne bi pogoršala. Međutim, nemojte samo po inerciji uzimati protivalergenske preparate koje ste pili prethodnih godina. Moguće je da vam oni više ne pomažu jer vam se alergija ove godine jače manifestovala. Zato se posavetujte sa lekarom.

ISTINA O BROJU VAKCINISANE DECE NA STAROM GRADU: Prošle godine 95% mališana primilo vakcine do polaska u školu! (FOTO)

  • Najveća koncentracija polena je ujutru i prepodne pa tada nemojte provetravati stan. Tokom sezone ambrozije, praktikujte da kućne prostorije luftirate uveče pred spavanje, pogotovo ako živite u blizini reke.
  • Nakon boravka napolju, kada dođete kući obavezno operite ruke, istuširajte se, operite kosu i odeću jer samo tako ćete sprečite zadržavanje polena na sebi.
  • Takođe, tokom leta ne sušite odeću napolju.
  • Ako imate kućne ljubimce, obavezno ih perite i četkajte kada se vratite iz šetnje, jer je njihova dlaka odličan sakupljač polena koji onda na taj način dospeva u vaš životni prostor.

ZNATE LI KO JE AUTOR KRSTA NA HRAMU SVETOG SAVE? Priča iz komšiluka o vajaru o kom se nedovoljno zna (FOTO)

  • Ako živite u blizini područja bogatih korovom, planirajte svoj godišnji odmor kada je cvetanje ambrozije na vrhuncu, a to je avgust mesec. Ukoliko ste u prilici, potrudite se da tada odete u neki primorski kraj u kojem nema ambrozije ili jednostavno boravite na područjima iznad 1.000 metara nadmorske visine.
  • Alergija na ambroziju može podstaći i takozvanu “kriznu alergiju” na određenu hranu koja zri u sezoni ambrozije. Ukoliko imate hronične alergijske tegobe, onda izbegavajte lubenicu, dinju, breskve, krastavce, tikvice i suncokret.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR