PRIPREMNI RADOVI ZA IZGRADNJU “MONA PLAZE”: Stari grad dobija još jedan hotel sa četiri zvezdice (FOTO)

0
883
FOTO: Starogradski.com

Na uglu Solunske i Dračke ulice, na Donjem Dorćolu, zvanično su počeli radovi na raščišćavanju terena gde će biti izgrađen hotel sa četiri zvezdice “Mona Plaza”. Investitor projekta vrednog 25 miliona evra je modna kompanija “Mona”, koja se više od decenije bavi i hotelijerskim biznisom.

Hotel sa imenom ovog poznatog domaćeg preduzeća otvoren je 2007. godine na Zlatiboru, dok je sedam godina kasnije počeo sa radom i garni hotel “Argo” u Beogradu.

Projektom, koji potpisuje arhitektonski biro “OFF” iz Beograda, predviđena je izgradnja objekta od dvadeset hiljada kvadratnih metara, sa 150 soba na devet spratova, konferencijskim prostorom, svečanom salom, dva restorana i parkingom koji će imati dva nivoa pod zemljom. Radovi će trajati dve godine, a prema najavama investitora ispred hotela biće izgrađen novi trg na uglu Solunske i Dračke ulice.

KONAČNO ZAVRŠEN PLATO MILANA MLADENOVIĆA: Pešački ponovo u funkciji, stajalište još nije! (FOTO)

“Posle dugo vremena na Dorćolu će se izgraditi jedna nova zgrada. Uveren sam da će ceo kraj samo biti na dobitku, jer smo mi investitori koji žive u ovom gradu i želja nam je da sve što uradimo dobije pozitivan odjek među našim susedima. Ceo kraj će dobiti nov izgled, vrednost nekretnina u neposrednoj okolini će biti veća, tako da se nadamo obostranoj koristi. Građevinski radovi će se izvodoti sa sofisticirnim i modernim mašinama, jer smo svesni da zbog komšija nivo buke mora biti sveden na najmanju moguću meru”, kaže Tomislav Momirović, direktor “Mona Hotel Management-a”.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Prema Planu detaljne regulacije Donjeg Dorćola, između Francuske i Ulice Tadeuša Košćuška, iz 2015. godine, data je velika mogućnost izgradnje stambenih i poslovnih objekata.

Kompanija “Mona” devedesetih godina je kupila preduzeće u stečaju “Narodna radinost”, isplatila njene deoničare i 16 privatnih lica koja su stanovala u toj zgradi, kao i još tri preduzeća koja su poslovala pod istim krovom, i tako postala vlasnik objekta u Cara Uroša 62-64.

BUDIMO HUMANI: Dobrovoljno davanje krvi u opštini Stari grad – davaocima POKLON!

Ideja o izgradnji hotela na lokaciji uz upravnu zgradu “Mone” postoji više od decenije, ali za njeno sprovođenje bilo je potrebno mnogo toga – od usvajanja Plana detaljne regulacije, koji podrazumeva izgradnju i razvijanje čitavog kvarta, do mogućnosti rušenja starih i neuslovnih partaja u Dračkoj 3 i Solunskoj 21, koje su morale biti otkupljene od starih vlasnika.

“Kroz realizaciju ideje gradnje ovako velikog hotela uverili smo se da čak ni sistem nije toliki problem koliko su problem ljudi. Mnogo nam je vremena trebalo da otkupimo parcele i objekte na ovoj lokaciji. Deset godina smo vodili kompleksne razgovore sa gradskim Zavodom za zaštitu spomenika kulture i Sekretarijatom za urbanizam, a za to vreme je sve već moglo da bude gotovo, a čitav kraj da napreduje. Gradske vlasti su u međuvremenu shvatile da se neke stvari moraju pomeriti sa mrtve tačke” priča Momirović.

Tomislav Momirović; FOTO: Starogradski.com
Tomislav Momirović;
FOTO: Starogradski.com

Zanimljivo je da je zgrada u kojoj se danas nalazi sedište kompanije “Mona” izgrađena još davne 1923. godine i da se pre nacionalizacije u njoj nalazila fabrika za proizvodnju čokolade. Poznata je kao fabrika konditorija Koste Šonde, kojoj su pripadale i zgrade u Solunskoj 21 i Dračkoj 3, a kod Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda evidentirana je kao objekat industrujskog nasleđa koje uživa prethodnu zaštitu.

ZAVRŠENA PRVA ŠKOLICA ZA TRUDNICE: Uskoro novi ciklus radionica za buduće roditelje (FOTO)

Nakon nacionalizacije, čitav kompleks prve beogradske fabrike čokolade, došao je u posed nekih društvenih preduzeća, a u nekim delovima su živele porodice kojima je država bez naknade dodeljivala smeštaj.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

“Čitav ovaj kraj ima svoju priču, Dorćoj govori jezikom starog Beograda, i zbog toga imamo ideju da ga ponovo oživimo i vratimo mu značaj koji je nekada imao. Uveren sam da će i dugi domaći investitori krenuti našim putem i znam da će u narednih godinu dana početi gradnja novih 40 hiljada kvadrata u ovom delu grada. Cilj nam je i da nam dolaze gosti iz raznih krajeva zemlje i sveta koji ovde ostavljaju novac. Naš hotel će zaposliti 150 ljudi, a pružićemo mogućnost zarade stotinama firmi koje će raditi za nas kao dobavljači. Hotel je fabrika koja proizvodi uslugu i ima status domaćeg izvoza”, zaključuje Tomislav Momirović za Starogradski.com.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR