Projekat opštine Stari grad među najboljim na Sajmu inovacija

0
176

U okviru projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ u sali hotela Radison Blu u Beogradu organizovan je Sajam inovacija i dodeljene su nagrade najinovativnijim projektnim idejama i rešenjima za borbu protiv klimatskih promena, među kojima je i projekat Gradske opštine Stari grad, “Zeleni krov moje škole”.

Nagrade su uručili zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera i Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, dok je priznanje ispred GO Stari grad primio šef odseka za lokalni ekonomski razvoj, saradnju sa NVO i međunarodnu saradnju Hadži Strahinja Stojković.
Na poziv Ministarstva zaštite životne sredine koji realizuje Projekat u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP, izabrane su ideje koje će koristiti usluge “Klimatskog inkubatora”. U Klimatskom inkubatoru projektni timovi će imati mentorsku podršku i pomoć u pronalaženju izvora sufinansiranja, promociji i povezivanju sa drugim klimatskim inovatorima.
“Jedan od glavnih kriterijuma pri ocenjivanju pristiglih ideja bio je da inovacija bude u skladu sa potrebama razvoja lokalne zajednice u kojoj se primenjuje” rekla je zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera.

nagrada 2

Izazov za inovativna rešenja upućen je u okviru petogodišnjeg projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene”, koji ima za cilj da se, kroz partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora, smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i lokalne zajednice u Srbiji učine otpornijima na promene klime. Nakon izbora najinovativnijih projektnih ideja, sledi podrška razvoju tih ideja do zrelih projekata, među kojima će dalje biti odabrani i nagrađeni najuspešniji.
Projekat sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Partneri na Projektu su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Vlada Kraljevine Švedske, Vlada Švajcarske i nacionalni partneri poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština.

OSTAVI ODGOVOR