Proširenje pešačke zone u centru će trajati do 2020. godine!

0
519
FOTO: Starogradski.com

Ideja da se od šireg centra Beograda napravi pešačka zona trebalo bi da se realizuje do kraja 2020. godine, piše današnja dnevna štampa. Zamišljena je tako da je čine četiri celine: zona kulture koja bi obuhvatala potez od Vasine ulice do Studentskog trga, Knez Mihailovu, kao trgovačku, dok će se ugostiteljska zona spuštati do Obilićevog i Topličinog venca i ulica Vuka Karadzića i Kralja Petra dok će Kosančićev venac u toj celini imaće najzančajnije mesto.

“BEOGRAD PUT” ZAVRŠAVA RADOVE NA POPLOČAVANJU: Zetska postaje pešačka zona (FOTO)

Do sada su završeni radovi u Vukovoj ulici, Zmaj Jovinoj, Delijskoj, na Obilićevom vencu i u Ulici cara Lazara. Ulica Nikole Spasića bi trebalo ovih dana da se završi i kako prenosi današnji Blic, ova ulica je dobila kamene kaskade kako bi lokali mogli da postave bašte. Do kraja godine trebalo bi da se okončaju radovi u Kralja Petra, Gračaničkoj, dok će Kosančićev venac biti završen do kraja janura sledeće godine.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Za sledeću godinu planirani su radovi na Topličinom vencu, sa parkom Vojvode Putnika u kome će se izgraditi  dečje igralište i mali amfiteatar. Takođe, za 2018. godinu planirano je uređenje Karađorđeve ulice i Trga republike koji će biti popločan. S jedne strane biće postavljen dupli drvored.

BESPLATNI TRENINZI RUKOMETA ZA DECU STAROG GRADA: Saradnja opštine Stari grad i RK „Dorćol“

Svi pomenuti radovi dovešće i do promene u autobuskom i trolejbuskom saobraćaju. Vozila se neće više okretati na Studentskom trgu već je planirano da se okreću kod Doma Vojske. U planu je i izmeštanje depoa na Medaković tako da vozila GSB -a neće morati ići Dobračinom ulicom. Planirano je da se pojedini trolejbusi zamene elektroautobusima, kao i vraćanje tramvajske trase od Slavije do Kalemegdana.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Na mestu srušene barake na dnu Ulice kralja Petra biće postavljena Gradska galerija koja je zamišljena da bude kao vidikovac sa pogledom na ušće. Galerija je vezana za lagum koji je sam po sebi turistička atrakcija i koji će poslužiti da se sa liftom ovaj deo grada poveže sa Karađorđevom ulicom.

RUŠENJEM BARAKA POČELI RADOVI NA KOSANČIĆEVOM VENCU: Sledeće godine Gradska galerija

S druge strane mnoge sugrađane brine problem saobraćaja i parkiranja. Međutim, kako je najvljeno Ulica carice Milice i deo Gračaničke, zatim Ivan-begova, Čubrina, deo Topličinog venca, kao i Maršala Birjuzova i Pop Lukina biće prohodne za saobraćaj. Najavljene su izgradnje i novih javnih garaža na Kosančićevom vencu i Studentskom trgu koje će rešiti problem parkiranja.  Zatvaranje Vasine ulice i Studentskog trga planirano je za 2019. godinu . Planirano je da se ispred Etnografskog muzeja postavi izložba i česma sa fontanom, dok će se naspram spomenika Njegošu postaviti spomenik Zoranu Đinđiću, ubijenom premijeru.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR