PROTEST #JEDAN OD PET MILIONA – DEBATA NA TEMU „TOLERANCIJA“

0
103

Dvanaesta protest debata „Jedan od pet miliona“ na temu „Tolerancija“ održana je u Ustanovi kulture „Stari grad“, u redovnom terminu, četvrtkom od 19.30. 

O Toleranciji, tačnije o netoleranciji, diskriminaciji i nasilju kao  patološkoj svakodnevnici u svim  segmentima razorenog, siromašnog i anomičnog srpskog društa,  u „zarobljenoj državi“ urušenih institucija pod bahatim „naprednjačkim“ autokratskim režimom Aleksandra Vučića, nakon 5 minutnog priloga o poslednjoj subotnjoj protesnoj šetnji, govorili su psihijatar, poslanica u Narodnoj Skupštini i potpredsednica Narodne Stranke dr Sandra Rašković Ivić, transordna osoba, pevačica, di džej i aktivistkinja LGBT-a  Sonja Sajzor i pozorišni režiser i novinar „Danasa“ Zlatko Paković“. Moderator razgovora četvrtkom bila je Tatjana Manojlović.

Razgovor počeo je konstatacijom da se „o toleranciji najčešće govori kada se obeležava njen međunarodni Dan – 16. novembar a da se ta tema posle negde zagubi i skrajne dok se ne desi neki incident“.

Učesnici razgovora su, svako iz svog ugla, definisali pojam i stavove o toleranciji – od „harmonije različitosti koja je odraz bogatstva jednog društva (Rašković Ivić), kao „snošljivost“ koja je  etički i moralni imperativ i ideal Evrope, od Stare Grčke do današnjih dana (Paković) do višeznačajnosti ovog pojma kojoj je bliži izraz empatija (Sajzor).

Surova svakodnevnica u kojoj živimo i protiv koje se protestuje mesecima, sada i u gradovima širom Srbije, usmerila je razgovor na visok stepen socijalne netolerancije koju prizvodi i zdušno kao  „dogmu i apsolutizam“ održava režim oličen u jednom čoveku.

„To je režim visoke patološke tolerancije na Jutku, čoveka koji maltretira desetine žena u svojoj maloj varoši, ili jednog Simonovića, predsednika opštine Grocka, koji je preti smrću novinaru Jovanoviću. Njegovo hapšenje se ne bi desilo da Vučić nije dobio packe od međunarodne javnosti u Davosu“, naglasila je dr Rašković Ivić. 

Na političkoj sceni je u modi „filibaster model” – beskonačnih govornika koji ne daju drugima da nešto kažu, a koji koriste pripadnici vladajuće partije „obožavalaca vođe“.  To je jedan od razloga zašto su opozicioni poslanici odlučili da bojkotuju sednice parlamenta.

Da je Srbija izrazito homofobna sredina i da posledice izražene u netoleranciji, nasilju, stigmatizaciji, seksualnom zlostavljanju ili socijalnoj isključenosti, „rekli bismo fašizaciji”, koju trpe  „oni različiti”, pre svih pripadnici LGBT populacije, potvrdila je Sonja Sajzor, iznoseći lične primere. Zato se i priključila protestima protiv „krvavih košulja” jer je izvršeno nasilje nad jednim čovekom.

Ona je naglasila da je premijerka Ana Brnabić pravi primer kako je „jedna gej žena” na moćnom položaju ostvarila svoja prava koja su zakonski, formalno pravno nelegitimna, a kamoli dostupna drugima, obespravljenim i siromašnim pripadnicima LGBT populacije, koji su zbog svoje seksualne orijentacije izloženi stalnom šikaniranju. 

Svi učesnici razgovora su se složili sa konstatacijom da je premijerka privilegovani „Vučićev LGBT”, koji u svojoj nameri da vlada koristi sve, pa i sopstvene roditelje!”.

Da je stanje u Srbiji alarmatno jer je netoleratni i arogantni režim „oličen u ljudima koji su spremni da sistematično uruše supstancu srpskog društva i kulture“ ocenio je Zlatko Paković.  

„Netolerancija i nasilje su svakodnevnica jer više od pola miliona ljudi u Srbiji dnevno nema ni dinara za hleb. Osim siromašnih na meti su svi, od dece, žena, onih koji drugačije misle do pripadnika LGBT populacije“, rekao je Paković i istakao da je za razliku od režima Miloševića, Vučićeva vlast donela „novitet“ – „potpunu banalizaciju politike i bagatelizaciju funkcija i institucija političkog sistema!“, i naglasio „da su ovi protesti poslednja šansa da se svemu tome stane na put“.

Pravo je pitanje i zašto evropski političari podržavaju ovakav režim u Srbiji? Sluti se da je odgovor povezan sa brojnih obećanjima koji je sadašnji predsednik dao pre dolaska na vlast zapadnim političarima u vezi sa južnom srpskom pokrajinom, jer kako je naglasila Rašković Ivić, u razgovoru sa njima joj je potvrđeno da on treba da ispuni obećanja!

„Kako je došlo vreme za „naplatu” Aleksandar Vučić očajnički kupuje vreme i odgovornost prebacuje na bivšu vlast i sadašnju opoziciju!”, zaključila je članica Saveza za Srbiju. 

Protest tribina #JEDAN OD PET MILIONA je završena glasanjem prisutnih i učesnika razgovora u kome je večina podržala stav da samo ujedinjena i tolerantna opozicija,  bez obzira na različite ideološke i političke orijentacije, mora da opstane zarad borbe za postizanje višeg cilja – promene autokratskog režima i stvaranja uslova za ostvarivanje svih tačaka „Sporazuma sa narodom”.

OSTAVI ODGOVOR