PROTEST “MAME SU ZAKON” ISPRED VLADE SRBIJE: Trudnice i porodilje bez zaštite države (FOTO)

0
84
FOTO: Starogradski.com

Trudnice i porodilje, deca i tate, nezadovoljni Zakonom o podršci porodica s decom okupile su se na Trgu Nikole Pašića, odakle su Bulevarom kralja Aleksandra i Ulicom kneza Miloša došle do Vlade Srbije da bi ukazale na pojedine diskriminatorske zakonske odredbe.

Starogradski.com preporučuje: Dani evropske baštine na Starom gradu

Kako je ranije na društvenim mrežama objavljeno protest nije “politički obojen” već građanski i organizuju ga nezadovoljne trudnice i porodilje među kojima su i one koje će zbog promene načina obračuna, a na osnovu zakona koji je stupio na snagu 1. jula, tokom porodiljskog odsustva ili za negu deteta primati veoma male mesečne iznose. U nekim slučajevima to je bilo i 1000 dinara mesečno.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Novim propisom oštećene su majke koje rade manje od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, deca koja su rođena kao 3. i 4. dete u porodici pre 1. jula, a imaju manje od 10 godina i majke koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate.

ODLOŽENA OBNOVA SKADARLIJE: Završetak rekonstrukcije ipak do Nove godine

Porodilje i trudnice predale su ranije danas Skupštini Srbije izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima se, između ostalog, traži da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ne može biti manja od minimalne zarade.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Narodna poslanica Pokreta centra Tatjana Macura (bivša poslanica DJB) ističe da sve trudnice moraju da imaju zagrantovanu nadoknadu u visini minimalca.

ĐACI GENERACIJA SA OPŠTINE STARI GRAD POSETILI BRISEL

“Mislimo da mora kompletno da se promeni sistem i način na koji država posmatra trudnice i porodilje… I da se otvori rasprava. Pozivamo da ministarstvo čuje ono što je problem i vrati sve u redovnu proceduru Skupštine. Tražićemo i da se druge poslaničke grupe izjasne po pitanju odredbi koje smo izneli, nećemo bežati ni od toga da Ministarstvo predloži neko svoje rešenje – ne utrkujemo se u tome ko ga je predložio, rekla je Macura i ističući da je važno da se problem reši”, navela je Macura.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR