PRVA ŽENA STAROGRADSKOG PARLAMENTA: Više poštuju mene nego muškarce, kod nas zato vlada red!

0
313
FOTO: Pixabay

Iako je borba za rodnu ravnopravnost proces koji traje i treba da traje svakog dana dugi niz godina, Međunarodni dan žena idealna je prilika da se osvrnemo na položaj žena u politici. Razgovarali smo sa predsednicom Skupštine opštine Stari grad Milom Popović, jedinom predsednicom lokalnog parlamenta u svih 17 beogradskih opština.

Ona je za predsednicu Skupštine opštine Stari grad izabrana u maju 2016. godine i od tada se aktivno bavi problemima Starograđana, razgovara sa sugrađanima, ali i sa svim odbornicima lokalnog parlamenta. Svoje vreme uspešno usklađuje i sa brojnim privatnim obavezama budući da je i majka dvoje male dece.

Za naš portal Mila Popović kaže da je istina da ima malo žena na visokim političkim funkcijama na svim nivoima vlasti, posebno na lokalnom.

– Ipak, određeni pomaci postoje, ali oni nisu dovoljni. U praksi se pokazalo da su žene veoma posvećene kada dobiju priliku da vrše ozbiljnu funkciju i odlučuju o važnim pitanjima za građane. Često smo dosta upornije od muškaraca, ali i tolerantnije, što dovodi do boljih rezultata – navodi predsednica Skupštine opštine Stari grad i primećuje da postoji razlika u funkcionisanju skupštine kada njom rukovodi žena.

Mila Popović
Mila Popović, jedina žena koja predsedava lokalnom skupštinom u 17 beogradskih opština; FOTO: starogradski.com

– Utisak je da su odbornici spremniji za saradnju i imaju veće poštovanje kada komuniciraju sa mnom, nego što je to slučaj sa drugim muškim kolegama. Skupštinske rasprave su deo političke arene u kojoj se vode žustre debate i polemike, koje često prevazilaze granicu dobrog ukusa, ali to kod nas nije slučaj. Atmosfera na sednicama skupštine i na sastancima na kojima razgovaram sa svim političkim akterima na Starom gradu je veoma konstruktivna i nema teških reči. Takva situacija je sigurno i delom zbog toga što najvišim organom u opštini predsedava žena. Ja sam svakako zahvalna svim odbornicima na takvom ponašanju i dobroj saradnji – rekla je gospođa Popović.

HAPSIO JU JE I GESTAPO: Ova žena je bila prvi DOKTOR NAUKA u Kraljevini SHS

Prema rečima “prve žene starogradskog parlamenta”, opština Stari grad, ali i ona lično, se temeljno bavi pitanjem položaja žena. Za žensko pitanje u opštini je formiran Savet za rodnu ravnopravnost čiji je osnovni zadatak da sprovodi različite aktivnosti kako bi se položaj žena unapredio.

– Različite političke opcije mogu jedinstveno da deluju kada su ovako važne teme u pitanju i drago mi je da postoji razvijena saradnja među odbornicima kada je reč o položaju žena. Tako su predstavnici svih odborničkih grupa, bez obzira na političku pripadnost i opredeljenje, učestvovali u akciji koju smo organizovali povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i zajedno poslali poruku da je Stari grad na strani žena – kaže Mila Popović i ponosno ističe da starogradski parlament premašuje zakonske kvote i norme u pogledu broja odbornica, jer su 26 od 56 odbornika žene. Plan je da se iskoristi takva slika Skupštine opštine i osnuje ženska odbornička mreža koju će činiti odbornice iz svih političkih grupacija.

Mila Popović
FOTO: starogradski.com

Kao supruga i majka dvoje dece, Mila Popović kaže da je teško uskladiti privatne i poslovne obaveze, ali da joj u tome pomaže suprug i roditelji.

– Sve je stvar dogovora i dobre organizacije. Kad ima dobre volje sve je moguće postići. Često imam dilemu da li dovoljno vremena provodim sa svojom decom zbog poslovnih obaveza koje imam, pogotovo sada kada su mali i kada je moje prisustvo veoma važno za njih. Dešavalo se da ostanem na poslu i nekoliko sati duže, i tada – šta ću, dovedem decu u svoju kancelariju dok ne završim posao – priča uz osmeh gospođa Popović.

Slobodno vreme, van skupštinske sale, Mila Popović provodi sa porodicom i prijateljima koje zbog obaveza retko viđa. Ne propušta ni dobru knjigu ili film, jer je to najbolje rastereti stresa i pritiska koji se gomila tokom radnog dana i radne nedelje.

– Iako je to deo mog posla, veoma mi je prijatno da komuniciram sa svojim komšijama Starograđanima na pijaci, na ulici. To je nešto u čemu zaista uživam – zaključuje predsednica Skupštine opštine Stari grad Mila Popović.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR