REKONSTRUKCIJA SKADARLIJE: Radovi “usred zime, kad im vreme nije” – PROBIJENI ROKOVI!

0
313
FOTO: Starogradski.com

Rekonstrukcija gornjeg dela Skadarske ulice biće završena za nedelju dana, najavio je izvođač radova „Invest gradnja” za današnje večernje Novosti, sve sa udarnim naslovom „Majstori uskoro kupe alat iz Skadarlije”. Kako se navodi u tekstu „radnici su juče popločavali ulaz u Skadarsku ulicu iz Bulevara despota Stefana, a ostalo je još da se odrade i završni radovi u delu Ulice Strahinjića Bana”. Osim Skadarske sređuju se i bočne ulice, pa je tako i deo Banović Strahinje pretvoren u pešačku zonu. Obnovljena je i vodovodna, kanalizaciona i toplovodna infrastruktura u čuvenoj beogradskoj ulici, pišu ove beogradske dnevne novine.

Tako će, kompletna, u tri faze najavljena rekonstrukcija „čuvene boemske četvrti” biti konačno završena, a Starogradski.com dodaje, naravno, ne na vreme i u skladu sa rokom koji je, podsećamo, prema najavi zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića trebalo da bude  – 15. decembar.

Poštovanje rokova, eto, sprečili su „nepovoljni vremenski uslovi”, pravdaju se izvođači radova iz „Invest gradnje”, ali ništa ne kažu zašto se o „lošem vremenu i snegu u sred zime” kao prirodnoj pojavi nije vodilo računa kada su se ti radovi planirali i kada su ih gradski čelnici grandomanski najavljivali. Zamenika gradonačelnika Vesića po običaju nema ni sad da to objasni javnosti, kao ni zbog čega i zašto obližnja Ulica Strahinjića Bana mesecima stoji raskopana. Bilo bi logično da on to objasni, a ne da gura izvođača radova da „vadi kestenje iz vatre”!

Opšti je utisak da kompletna rekonstrukcija gradskih trgova, ulica, pešačkih zona i fontatna u centralnom gradskom jezgru, pre svega Trga Republike, Slavije i Skadarlije, u voluntarističkoj viziji naprednih čelnika glavnog grada, liči na onu rečenicu iz vica „da ćemo napraviti i stariji i lepši grad”, sve nepoštujući struku, autentičnost i kulturno istorijsko nasleđe, i pre svega građane našeg glavnog grada.

Dovoljno je reći da je danas 17. januar, dan kada se ceo grad  sprema za vanredni život, čitaj kolaps javnog saobraćaja, zbog dolaska ruskog predsednika Putina.

Centralna zona grada već odavno živi u „vanrednom stanju”, a iskustvo nam govori da su se sve ove rekonstrukcije pretvorile u gradnju „Skadra na Bojani” i da urađeno „drži vodu, dok majstori odu”.

Možda se pitate zašto ovo kažemo!? Setimo se neautentičnih kocki kojima je popločan Kosančićev venac ili polemike u javnosti oko skadarlijske kaldrme kada su mnogi konstatovali da od „retro izgleda populanog Skadra i starog duha grada nema ništa”. Neko se tada i našalio na račun belog kamena i napisao da samo još „fali da grane sunce i da se iznesu ležaljke i suncobrani”.

Ipak šalu na stranu, dovoljno je pomenuti sada već anegdotsku rekonstrukciju Slavije koja je pravi dokaz za naše tvrdnje. Zbog toga nam samo preostaje da se pitamo, tačnije da pitamo nadležne gradske vlasti gde su u svemu tome stručni, kontrolni i nadzorni organi čiji je zadatak da prate rokove i kvalitet ugrađenih materijala i izvedenh radova!?

Starogradski.com pita, jer se Beograđani odavno ni za šta više ne pitaju!

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR