REKONSTRUKCIJA TRGA REPUBLIKE: Gradske vlasti odlučne da sruše “Staklenac” do kraja leta (FOTO)

1
770
FOTO: Starogradski.com

Tržni centar „Staklenac”, jedan od najpoznatijih „privremenih objekata” našeg glavnog grada, posle tri decenije koliko postoji na Trgu republike, biće porušen do kraja leta, najavile su gradske vlasti.

“U planu je i međunarodni konkurs za prostor kod „Staklenca” na Trgu republike gde će ubuduće biti zgrada opere i baleta. U sadašnjoj zgradi Narodnog pozorišta ostaće samo drama” rekao je dnevnom listu Politika gradski menadžer Goran Vesić, pošto je tu ideju podržalo i ministarstvo kulture.

SZR „RAČIĆ”, CARA DUŠANA 26: Ovde je uplaćen dobitni „loto plus” tiket koji je osvojio 1.750.000 evra (FOTO)

Da su gradske vlasti odlučne da se ove godine počne sa rekonstrukcijom celog poteza Trga republike i njegovo pretvaranje u pešačku zonu bilo je jasno sredinom prošle godine, kada je glavni gradski arhitekta Milutin Folić sve to lepo najavio u medijima.

Predstavljajući idejno rešenje Folić je najavio da će nakon rekonstrukcije kompletan trg sa okolinom biti popločan granitnim pločama i namenjen isključivo pešacima. Saobraćaj će se izmesti u okolne ulice, a gradski prevoz više neće ići na Studentski trg, jer je i Vasina rezervisana samo za pešake. Kada sve bude gotovo fokus će biti na Narodnom muzeju i spomeniku Knezu Mihailu, a sa druge trga postaviće se dupli drvored. Kompletan prostor od „Staklenca”, na kojem će se graditi zgrada opere, pa do Kalemegdana, biće deo pešačke zone, objavili su tada mediji.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Tada je svima postalo jasno da je rušenje „Staklenca”, sagrađenog na oko 4.000 kvadratnih metara, gotova stvar samo što je njegovo uklanjanje najavljeno za „2019. godinu, tako da sve bude gotovo 2020-2021″.

Ono što je zbunilo vlasnike lokala tržnog centra je da su iz novina saznali da će se „Staklenac” srušiti do kraja leta ove godine. Na isti način su obavešteni i da će im, kako piše današnja „Politika”, koliko sutra, gradski insprektori zakucati na vrata i doneti rešenja za iseljenje iz lokala.

Javni servis pokušao da spreči kandidaturu Grupe građana “Šta radite bre – Marko Bastać”

Udruženje vlasnika lokala TC „Staklenac” se nakon Vesićevog intervujua obratilo najstarijem dnevnom listu pismom u kome su naglasili „da ko zna po koji put” o sudbuni svojih lokala saznaju iz medija i da ih niko o tome nije zvanično obavestio, kako je i red, iako su se više puta obraćali gradonačelniku i gradskom menadžeru sa molbom za sastanak i sa nadom da će dobiti informacije u vezi sa sudbinom tržnog centra. Prema njihovim tvrdnjama, odgovor nisu dobili.

Bilo kako bilo, niko pametan ne spori da Beograd konačno treba da stavi tačku na višedecenijski problem i „kamen spoticanja” uglednih arhitekata i jednom za sva vremena uredi glavni gradski trg nalik na evropske metropole.

Ipak, kako su u međuvremenu raspisani gradski izbori, mnogi se pitaju da li su oni glavni uzrok ubrzanja i odustajanja gradskih vlasti od prvobitnog plana da se „Staklenac” sruši 2019. godine!

DANAS JE NEDELJA: Mural Duška Radovića se vratio na dorćolski zid

Za sada ostaje da se vidi da li je kraj leta pravi ili samo najavljeni rok za rušenje ovog tržnog centra i raspisivanje pozivnog i otvorenog međunarodnog konkursa za buduće zdanje opere i baleta. Ko zna, videćemo posle izbora.

Svakako da bi najlošije rešenje bilo da umesto „Staklenca” dobijemo neku novu “Mitićevu rupu” u centru Beograda.ž

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Pri­vre­me­ni objek­at” 

TC „Sta­kle­nac” je po­dig­nut 1988. go­di­ne umesto me­tal­nih ki­o­ska ko­ji su se nalazili na tom prostoru, a povod je bio uređenje grada za sa­mit Po­kre­ta ne­svr­sta­nih 1989. go­di­ne. Iz­grad­nja TC „Trg re­pu­bli­ke” po­ve­re­na je „Enos Ener­go­pro­jek­tu”. Sve do­zvo­le su iz­da­te privremeno “na de­set go­di­na”. Lokali su tada pro­da­va­ni za po 4.000 ne­mač­kih ma­ra­ka. Vla­sni­ci lo­ka­la po­ku­ša­li su da le­ga­li­zu­ju ovaj obje­kat, ali u to­me ni­su uspe­­li za­to što pri­vre­me­na gra­đe­vin­ska do­zvo­la ni­je do­kaz o re­še­nim imo­vin­sko-­prav­nim od­no­si­ma. Bez svo­jin­ske osno­ve ne mo­že se dobiti na­knad­na gra­đe­vin­ska i upo­treb­na do­zvo­la da bi lo­ka­li mo­gli da se oza­ko­ne.

(Starogradski.com)

1 KOMENTAR

OSTAVI ODGOVOR