RENOVIRANJE ČESME MEHMED PAŠE SOKOLOVIĆA: Da li je ubijena autentičnost 15. veka? (FOTO)

2
373
FOTO: Starogradski.com

Obnova česme Mehmed paše Sokolovića na Kalemegdanu i dalje traje pored toga što je najavljeni rok 6. oktobar davno probijen, a iz agencije “Tika”, tada su obećeli završetak u najkraćem mogućem roku. Doduše na licu mesta smo se uverili da je naizgled mirno i da više nema teške mehanizacije, bagera, kamiona, itd…

SVE TAJNE ČESME MEHMED-PAŠE SOKOLOVIĆA: Na lokalitetu pronađeni ostaci iz neolitskog, bronzanog i rimskog perioda (FOTO)

Ipak odmah upada u oči novopostavljena metalna ograda na platou iznad česme, kao  svojevrstan drveni pod kojim je napravljena staza koja se i dalje postavlja. Upravo smo tu  zatekli nekoliko radnika koji užurbano rade prilčno tiho postavljajući daske, a nisu bili raspoloženi za priču.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Ovaj prizor digao je pravu malu buru u javnosti i retko ko od prolaznika nije bio zatečen ovim novim, neobičnim delom Beogradske tvrđave. Tako se na društvenim mrežama već razvila rasprava u kojoj se navodi da je postavljanjem ovog daščanog poda nalik “brodskom” ubijena autentičnost iz 15. veka, pa i da je reč o velikoj sramoti i sknavljenju velikih razmera.

Građani su postavili razna pitanja, a pre svega: Da li je čeličnom limu i brodskom podu ili lamperiji mesto u renoviranom objektu iz 15. veka na Kalemegdanu i da li je za to dobijena dozvola od Zavoda za zaštitu spomenika?

NAPUŠTENI ZANATI STAROG GRADA: Katanac na radnje zbog masovne proizvodnje (FOTO)

Pojavila su se suprotna mišljenja zagovornika ovih radova, u kojima se navodi da treba malo sačekati malo i ne istrčavati se sa preuranjenim mišljenjima kao za Skadarliju.  A neki čak konstatuju da je ovaj deo Kalemegdana pre obnove izgledao nekako “staro” a da sada izgleda mnogo savremenije što nekome smeta.

Međutim, objekti izgrađeni pre nekoliko vekova moraju da zadrže svoju autentičnost i  postavlja se pitanje  kakvoj savremenosti na Kalemegdanu, što se izgleda tiče, pričamo. Prilikom restauracije istorijskih objekata mora se voditi računa da “ubačeni” elementi izgledaju autentično tom vremenskom periodu, a ne da samo izgledaju “staro”!

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Podsetimo da se u saopštenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture navodi da će “predmetnim radovima česma biti prezentovana na adekvatan način, koji zavređuje kao jedan od malobrojnih očuvanih objekata iz turskog perioda koji je zadržao svoju primarnu funkciju. Prezentacija će omogućiti sagledavanje česme u celini, kao i okolnih objekata Defterdareve kapije i Kornarovog bedema”.

OPREZ! Prolaz u Sremskoj opasan za pešake (FOTO)

Mehmed-pašina česma se nalazi na Gornjem gradu Kalemegdana. Do 1938. česma je bila skoro potpuno zatrpana, a tada su izvedeni prvi konzervatorski radovi. Godine 1979. izvršena su nova arheološka iskopavanja i otkrivena je S3 fasada na kojoj se nalaze u potpunosti sačuvane ukrasne ploče, a tom prilikom je otkriveno kameno korito za vodu.

(Starogradski.com)

 

2 KOMENTARI

OSTAVI ODGOVOR