ON ČUVA DUH STAROG GRADA: Ovo je Dejan, momak čija tamburica oplemenjuje Bajlonijevu pijacu! (VIDEO)

0
233
Dejan Danić; FOTO: Starogradski.com

Kao i svake nedelje, gužva na popularnoj starogradskoj pijaci ne jenjava od jutra do popodneva. Pored užurbanih kupaca, prodavaca koji nude sve “od igle do lokomotive” atmosferu na Bajlonijevoj pijaci popravlja Dejan Danić.

Svirajući boemske hitove, na takozvanoj “bisernici”, slavonskoj e-prim tamburici, dvadesettrogodišnji Pančevac skuplja novac kako bi čim još malo otopli krenuo put Beča, na svojevrsnu turneju.

“Treba mi novac za put do Beča, jer mi je cilj da tamo budem ulični svirač. Plan je da posle Austrije, odem i u Nemačku, Holandiju, možda i Francusku…”, kaže za portal Starogradski.com ovaj mladić.

Dejan Danić; FOTO: Starogradski.com
Dejan Danić; FOTO: Starogradski.com

Nakon završene srednje muzičke škole za mandolinu i klavir, Dejan nije imao finansijskih uslova da nastavi da se školuje za muziku, iako mu je velika želja i namera da prikupi novac za studije dizajna zvuka. Za sebe kaže da je multiinstrumentalista, da ume da svira različite instrumente, ali da mu je mandolina primarna.

“Evo, ovu “bisernicu” sam počeo da sviram pre dve nedelje, platio sam je 100 evra, jer je antikvitet. Stara je gotovo sto godina”, kaže pijačni virtuoz i pita “Jeste li za jednog Tomu?”.

Za nekoliko dana Dejan će proslaviti 24. rođendan i nada se da će ubrzo potom sa devojkom koja je cvećarka moći da otputuje put nekog boljeg života. Obožava pijacu, jer ga prodavci vole i poštuju.

“Slabo ljudi daju novac, ali su svi oduševljeni! Niko se ne buni, nikome ne smetam”, kaže Dejan i tvrdi da ima dobru saradnju sa pijacom, koja mu je dala dozvolu, pa ga ni inspekcija “ne dira”. Prema njegovim rečima, bolje bi mu išlo kada bi imao pojačalo, na šta jedna prodavačica u šali dodaje da će od kutije u kojoj prolaznici ostavljaju sitniš napraviti pojačalo za Dejana.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR