Fasada OŠ Kralj Petar I – domaćin obrazovno-intelektualne elite kroz istoriju

0
249

Jedna od najzanimljivijih fasada na Starom gradu je zdanje osnovne škole “Kralj Petar I” u istoimenoj ulici br. 7a. Sadašnje zdanje škole, koja je godinama pre toga pripadala Sabornoj crkvi, projektovala je prva žena arhitekta u Srbiji – Jelisaveta Načić, kao jednu od najmodernijih zgrada za osnovnu nastavu u Beogradu i Srbiji, sa 16 učionica, električnim osvetljenjem, grejanjem, toaletima, svečanom salom, prostranim vestibilom, gimnastičkom salom… U ovoj fasadi smešteni su učenici prva tri razreda, dok su u drugoj školskoj zgradi, u Maršala Birjuzova smešteni svi ostali: od “četvrtaka” do osmog razreda.

_I0A9488

Na ovom mestu su boravili i radili velikani srpske istorije čija imena će ostati trajno upisana: Vuk Karadžić, Dositej Obradović, Kralj Petar I Karađorđević, Mihajlo Petrović Alas, Stevan Mokranjac, Moša Pijade, Braća Ribar, kao  i čitava plejada umetnika i javnih ličnosti.
Za ovu zgradu se vezuje i ime slikara Steve Todorovića, nekadašnjeg predsednika Prvog beogradskog pevačkog društva i osnivača Gimnastičkog društva, koji je uveo u školu nastavu fizičkog vaspitanja.

Te 1907. godine projekat ovakve zgrade predstavljao je veliki i ambiciozan poduhvat. Jelisaveta Načić je školsku zgradu projektovala u duhu akademizma, ali pomalo odstupajući od strogih načela simetrije, prilagođavajući objekat terenu. Pravim izborom dekorativnih elemenata, najveću pažnju je posvetila centralnom delu sa zasečenom fasadom u čijoj je osovini glavni ulaz, a u nivou sprata prozori svečane sale.

_I0A9527

Ovu zgradu mnogi s pravom svrstavaju u pravo građevinsko remek-delo, ali je poznata i po drugim zanimljivostima: tu je Ivan Meštrović vajao “Pobednika”, fasada je zaštitni znak Beograda, a 1923. godine je u školskom dvorištu odigrana prva košarkaška utakmica u Beogradu.

Zgrada osnovne škole Kralj Petar I vodi se kao međunarodno priznata kulturno-istorijska baština sa prostora Srbije, a škola je i članica mreže škola UNESKO-a i dvostruki je dobitnik Dositejeve povelje za doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja u Srbiji.

_I0A9531

OSTAVI ODGOVOR