HAPSIO JU JE I GESTAPO: Ova žena je bila prvi DOKTOR NAUKA u Kraljevini SHS

0
161
Ksenija Atanasijević; FOTO: www.biografija.org

Da je Srbija oduvek bila “rasadnik” umnih i naprednih ljudi čija su dela ostala zapisana u svetskim enciklopedijama govore mnoga imena kojih se, nažalost, danas retko sećamo. Ipak, u moru zaboravljenih velikana, sigurno je da studenti Filozofskog fakulteta čuvaju i čuvaće upsomenu na – Kseniju Atanasijević.

Ko je bila Ksenija?

Rođena u Beogradu petog februara 1894. godine, bila je prva filozofkinja u Srbiji, ali i prva žena koja je doktorirala na Univerzitetu u Beogradu i predavala na visokoškolskoj ustanovi u Kraljevini SHS.

Već u gimnaziji ispoljila je sklonost ka filozofiji, jezicima i drugim naukama. Sa strašću je čitala raznovrsnu lektiru, pisala knjige, ali i prevodila. Upisuje filozofiju sa klasičnim jezicima 1912. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, da bi deset godina kasnije, 1922. odbranila doktorsku disertaciju, a 1924. godine biva izabrana za docenta Univerziteta.

Britka i oštra, kritikovala je elitu, bila jedna od većih zastupnica feminizma, branila je jevrejsko pitanje. Tokom svih društvenih promena, jedno je u Kseniji ostalo isto – potpuna odbojnost oportunizmu i hrabrost da zastupa, iskreno i do kraja, pravo na slobodno mišljenje.

Hapsio je i Gestapo

Preživela je dva svetska rata i u svakom je imala neprijatelje. Od onih koji su sputavali njenu naučnu karijeru, do onih koji su je blatili, osuđivali, ali i hapsili i zabranjivali njena dela.

STEPENICAMA ZABORAVA: Svakodnevno prolazite kraj njenih građevina, a većina vas ne zna ko je ONA

Nesmirena kritička svest, kao i posvećenost istini i napretku, nisu joj dozvolili da stoji po strani od krupnih društvenih događaja. Zbog toga ju je, za vreme Drugog svetskog rata, uhapsio Gestapo. Njene knjige su godinama bile zabranjene i nedostupne u knjižarama i bibliotekama.

Danas se Ksenija smatra tvorcem originalnog filozofskog učenja, a iza sebe je ostavila impozantnu bibliografiju sa više od 400 naslova.

Iako je dobijala zvanične pozive da predaje u Americi, uvek je ostajala verna Beogradu

Ksenija Atanasijević je umrla 28. septembra 1981. u svojoj 88. godini. Sahranjena je na beogradskom Novom groblju. Nažalost, porodična grobnica postoji samo u arhivskom registru. Grobno mesto je prekopano i prodato novim vlasnicima, a sve grobne ploče su uništene.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR