ISPROBALI SMO “SPINER” I SHVATILI U ČEMU JE FORA: I u starogradske škole stigla nova dečija zaraza (FOTO)(VIDEO)

0
248
FOTO: Starogradski.com

Definitivno svaka generacija ima neku svoju “foru”, nešto čime se zaludi i oduzima sebi vreme koje roditelji i nastavnici, pre svega, smatraju dragocenim.

Neki su imali “Tetris”, neki “Gejmboj”, neki “Tamagoči” pa su gajili virtualne životinjice, a danas su sve škole preplavljene novim igračkama, takozvanim “Spinerima” koji i roditeljima i nastavnicima zadaju prilično jake glavobolje. Barem smo mi tako čuli, pa smo rešili da sve to redom i proverimo.

Mobilni telefoni na časovima više nisu najveći problem, ali jesu male plastične napravice koje uglavnom imaju po tri strane i možete ih vrteti u nedogled.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Krenuli smo u potragu za njima, kako bismo ih “prostudirali” i ne bismo li skontali u čemu je fora. Uputili smo se u kineske prodavnice, znajući da u njima može da se nađe sve i posle nekoliko bezuspešnih obilazaka uspeli smo nađemo “Spinere”. Prodavačica Jelena nas je ljubazno dočekala i odmah nam pokazala kako “Spiner” izgleda, a onda i kako se zapravo koristi.

“Prodajemo ih svaki dan, po ceo dan. Svako malo ih nabavljamo u novim kontigentima. Ne biste verovali. Dolaze i deca i roditelji i svi traže “Spinere” kaže naša ljubazna “učiteljica” i objašnjava čemu on zapravo služi.

DORĆOLSKA TEŠKA KATEGORIJA: Mladi džudista ređa sportske uspehe i njime se ponosi ceo kraj (FOTO)

“On je navodno napravljen za decu koja imaju problem sa nervozom. Tako nam je rekla jedna žena koja je stručnjak u oblasti psihologije. Mislim, ja to ne razumem… nervozni klinci od 11 i 12 godina, al’ dobro”, uz osmeh nam kaže devojka koja je postala pravi stručnjak za ovu novu “zaluđicu”, pa nam je objasnila i zašto je tako velika razlika u ceni.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

“Koštaju od 450 pa do nekoliko hiljada i nema tu apsolutno nikakve razlike osim konstrukcije. Ovi jeftiniji su plastični i onda se, verovatno, brže polome kad padnu, a oni od nekoliko hiljada su napravljeni od metalne konstrukcije i mogu da padaju u nedogled”, kaže naša sagovornica Jelena.

I taman kad smo joj zahvalili na vremenu i ljubaznosti, pozvala nas je da se vratimo.

“Hej, pogledajte ovaj. Super je šaren i sad ću da vam ga zavrtim”.

ZA VIDEO NOVOG LUDILA MEĐU DECOM KLIKNITE OVDE!

Naravno, nismo je odbili, ali nismo baš ni shvatili šta tu u celoj ovoj priči smanjuje nervozu. Pa, nismo valjda toliko matori.

Morali smo da pitamo i one koji sa decom tokom dana provode najviše vremena u školama da li je ta igračka zaista toliko uzela maha i koliko je “zarazna”.

SA DORĆOLA U LONDON: Učenica OŠ “Stari grad” specijalna gošća na otvaranju Šekspirove kuće

“To je stvarno opšta zaraza. Vrte je po hodniku, uglavnom na odmorima. Svake godine se pojavi nešto novo. Imali smo i neke loptice i ljigavce i svašta nešto. E, sad imamo “Spinere”. Stvarno ih vrte po ceo dan, ali je najbitnije da su disciplinovani na nastavi i da za vreme časova ne prave probleme”, rekao nam je gospodin Jole Bulatović, direktor osnovne škole “Drinka Pavlović”, dok nam je Nevena Limić, psiholog osnovne škole “Skadarlija” potvrdila da je ova igračka napravljena kako bi deca vežbala koordinaciju i smanjila nervozu.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

“Viđam ih po odmorima, nisam čula da su se kolege žalile, što opet ne znači da to ne rade na času. Vidim da ima raznih načina na koje može da se koristi. I na jednom prstu i da mogu da se vrte sami. Ono što je najbitnije jeste da ne predstavlja opasnost za decu”, zaključuje Nevena za Starogradski.com.

KOCKASTA IZLOŽBA VRAĆA U DETINJSTVO: Istorijski i kulturološki pogled na svetski poznatu igračku (FOTO)

Dakle, naši novi klinci su definitivno “zavrteli” i Stari grad. Videćemo do kada će to trajati, kako će se zvati i čemu će služiti novi “hit” koji će se, sasvim sigurno, u nekom trenutku pojaviti.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR