LEPOTICA IZ DUŠANOVE 11 – spolja gladac, a unutra…

0
90

Zgrada zadužbine društva “Sveti Sava” iz 1922. godine na uglu ulica Dušanove i Braće Baruh impresivno je arhitektonsko zdanje koje privlači pažnju prolaznika u ovom delu Dorćola lepom, obnovljenom fasadom. Međutim, ulaskom u dvorište ili atrijum ulaza 11, sledi razočaranje u koje smo se lično uverili – popucala i dotrajala unutrašnja fasada, a na betonskoj podlozi blato, prljavština i golublji izmet.
Ova zgrada ima četiri sprata i tri ulaza (Dušanova 11, 11A i Braće Baruh 2), sa ukupno oko 40 stanova i preko 100 stanara. Izgradnja zgrade je počela daleke 1922. godine, kada je napravljen samo prvi sprat, a tek 1936. je završena. Reč je o tipičnoj predratnoj gradnji koja se vidi po visini plafona i debljini zidova.

Đ. Čolaković
Đ. Čolaković

U društvu “Sveti Sava”, koje se ovde nalazi, osnovanog 1888. godine, nalazili su se trgovci i bogati ljudi koji su prikupljali sredstva za stipendiranje mladih ljudi. Oni su napravili Fizički fakultet, koji se naslanja na ovu zgradu, koja je tada bila namenjena stanovanju profesora tog fakulteta i njihovim porodicama.
Kada su 90-tih godina prošlog veka počeli otkupi stanova, nastala je svojevrsna sudska borba oko toga da li zgrada pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi ili opštini Stari grad. Stanari su prikupljali dokumentaciju o svetovnom poreklu zgrade Društva i dokaze da ona pripada građanima, intelektualcima, trgovcima, bogatim ljudima koji su sponzorisali društvo i za to su se sudski izborili pa su stanovi otkupljeni.

Đ. Čolaković
Đ. Čolaković

– U periodu posle 2000-te grad je radio adaptaciju zgrade spolja, s obzirom da je proglašena za istorijski spomenik. Ispostavilo se da je ova naizgled sređena fasada više “šminka” nego prava adaptacija, po principu “spolja gladac a unutra jadac” – kažu stanari iz ulaza 11.
Za razliku od prilične nesloge koja vlada u Dušanovoj 11 i 11A, i zbog koje trpe svi stanari, u trećem ulazu ove zgrade, u Braće Baruh 2, sproveden je program opštine Stari grad “Zajedno za vašu zgradu”, pa je ulaz iznutra potpuno sređen i postavljeni PVC prozori u ulazu.

OSTAVI ODGOVOR