Najbolja su jela iz Kevine kujne

0
746

Kod „Komše“ se u Hilandarskoj 8 kuva prava domaća hrana.
Lokal-restoran „Komša“, u kome se dnevno kuva do 300 porcija sezonskih, svežih, mrsnih i posnih domaćih jela, raznovrsnih salata i poslastica, smešten je između nekoliko obližnjih kafića u Hilandarskoj ulici, nedaleko od Radio Beograda, u srcu Starog grada.

Keva i komšije su zakon

Danas bi mnogi rekli „na veoma atraktivnoj lokaciji”, što je važno za svaki privatni posao. Međutim, ono što je „Komšu“ Aleksandra Govedaricu (1975) učinilo prepoznatljivim kod stalnih mušterija iz okolnih firmi, učenika Trgovačke škole, turista iz obližnjeg hostela, kao i kod slučajnih prolaznika namernika, nije lokacija, već pravi, za mnoge zaboravljeni mirisi i ukusi slasne i kvalitetne domaće kujne! Sva jela su spremljena kao kod kuće po „tajnom“ receptu sačinjenom od ljubavi i znanja Aleksandrove majke – momokaporovski rečeno Keve Marije, ekonomistkinje u penziji „koja je celog života želela da bude kuvarica“.

IMG_0098 Komsa Akeksandar

„Počeli smo pre 11 godina kada je majka otišla u penziju. Bio sam apsolvent Tehnološkog, sa tri ispita do kraja fakulteta. Posle tužnih 90-tih, raspada države, ratova i bombardovanja, oženio sam se današnjom suprugom Anom i postao otac. Odlučili smo da otvorimo porodičnu radnju. Keva je rekla da će da kuva, a ja da radim sve ostalo“, počinje svoju zanatsku i životnu priču Govedarica, stasiti čovek, nekadašnji plivač i džudista, i kako šaljivo kaže večiti apsolvent Tehnološkog.

Ime d.o.o. firmi i lokalu je dao iz prve – Komša! Nije bilo teško jer je sa majkom i sestrom odrastao u kraju gde se poštovao komšiluk, a prvi komšija je bio kao član porodice, uvek tu kad zatreba.

„Naša keva je bila stub porodice. Okupljala nas je na ručku, koji je bio obavezan svakog dana. Uz klopu smo razgovarali o bitnim porodičnim i ličnim stvarima i obavezama”, priča Komša, jer ga malo ko oslovljava po imenu. Porodične i komšijske vrednosti i vrline postale su temelj porodične kulinarske manufakture.

IMG_0039 Radnja

„Timskim radom, komšijskim odnosom prema mušterijama, međusobnim poverenjem, kvalitetnom uslugom i uvek svežim jelima, održali smo se i postali prepoznatljivi u branši. Mama Marija više ne radi, a ja sam ponosan što do dan-danas nismo promenili ni 10 odsto njenih recepata, začinjenih porodičnom slogom i ljubavlju prema kuvanju“, s osmehom priča Aleksandar i dodaje da se danas svakodnevni život u kraju oko Hilandarske ne može zamisliti bez kevine klope.

„Komšo, od kad si ti otvorio radnju ja ne palim šporet. Jesti kašikom znači živeti dugo, a kad je „baciš“, onda si već otišao kod svetog Petra“, reče mi pre neki dan stalna mušterija, priča vedri Aleksandar.

Sezonska jela

Danas u lokalu radi šestoro zaposlenih. Od kurira, dostavljača, prodavaca, do glavne kuvarice Ljubice, koja je tu od prvog dana.

„Posao zahteva poverenje, međusobno poštovanje i potpunu kontrolu. To je recept za sve koji žele da krenu sa ovim poslom, koji zahteva 100 odsto svakog od nas, da posle tri meseca ne biste stavili ključ u bravu“, savetuje Komša i opisuje radni dan. Sve počinje sastavljanjem glavnog menija u rano jutro odlaskom na Bajlonijevu pijacu gde se nabavlja sveže sezonsko povrće, namirnice i zeleniš, ako treba i više puta dnevno.IMG_0037 Klopa

„Sva jela se kuvaju u lokalu, na licu mesta. Na to sam posebno ponosan. Do pola 12 sve je gotovo i spremno za mušterije. Radi se kao na traci od 12 do 14, jer je tad radnja puna, a skoro 80 odsto spremljenih obroka se plati i nosi. Neko ruča u lokalu koji smo malo proširili za tu namenu“, i objašnjava da su mu „velika ulaganja u ventilacioni sistem kuhinje i radnje, skoro više od 7 hiljada evra, omogućila da se komšijama iz zakonom zaštićene zgrade i ulicom ne šire mirisi, tako da iz kuhinje izlazi samo vodena para.

Naš domaćin svakome preporučuje sveža sezonska jela. Zimi, zna se – svadbarski kupus, prebranac, pasulj sa suvim mesom, domaća sarma, podvarak…
„Vreme je svežeg zeleniša. Ništa slasnije u ovo doba godine ne postoji od sarmica od zelja, punjenih tikvica ili musake od tikvica, kelja, bećar sataraša ili spanaća spremljenog sa dosta belog luka, a uz kiselo mleko je delikatesni i zdrav obrok“.
Naravno, u ponudi su i domaća supica sa knedlama, sveže salate, belo pileće, faširane šnicle…

„Ponosan sam jer se kod nas hrane i učenici iz Trgovačke. To smatram velikim ličnim uspehom, jer se deca, po ceni sendviča ili pekarskih proizvoda, ovde zdravo najedu prave domaće klope. Takođe, svake godine na Svetog Nikolu doniramo obroke za klince štićenike Svratišta u Krfskoj “, kaže Govedarica, koji je vremenom postao i nutricionista tehnolog. Spojio je, kaže, znanje sa fakulteta i preporuke poznavalaca pravilne ishrane jer je za nekoliko mušterija spremao hranu po njihovom zahtevu i na poseban način. Naravno i to je deo posla i ponude za svakog ljubitelja domaće kuhinje, jer sve može da se dogovori sa pravim komšijom.

Slušati mušterije

I to nije sve, jer Komša poštuje tradiciju, običaje i stalno osluškuje želje i zahteve mušterija. Sreda i petak su posni dani, pola menija čine riba ili gulaš od pečuraka i druga posna hrana. Zna se, četvrtak je rezervisan za domaće lazanje, što posebno raduje našeg fotoreportera Dabu koji tog dana sebe počasti, kaže slasnom poslasticom „iako ne bi smeo”. Taman smo završavali razgovor kad je u lokal ušao i naš poznati knjiženik Dragan Velikić, koji kaže da redovno dolazi kod „Komše“.

IMG_0076 Velikic

„Ovde sam zbog omiljene supe sa knedlama. Bolja kuhinja, od svih koje sam do sada posetio, ne postoji! Kvalitetna hrana, zdravo spremljena. Svako jelo je blago začinjeno i naravno jako ukusno. Prava domaća i provereno lagana ishrana“, ocenjuje naš pisac kulinarsko umeće glavne Komšine kuvarice Ljubice.

I na kraju, ko ne zna, ne može ili nema vremena da sprema ukusno kuvano jelo, preporučujemo da prošeta do Hilandarske 8 i da se sam uveri u sve što je ovde rečeno i napisano. Nešto smo morali i da propustimo, ali znamo da niko nije izašao od Komše a da nešto nije dobio na poklon – neko ljutu papričicu da pojača ukus jelu ili kolač da se zasladi posle ručka.

Vikendom se ne radi, jesr su subota i nedelja rezervisani za porodične obaveze, suprugu Anu i podmladak ponosnog tate – Tadiju, Sofiju i tromesečnog Matiju – „tima za nove porodične pobede“ Aleksandra Govedarice.

IMG_0033 klopa
Darko Mišić

OSTAVI ODGOVOR