OD GLASNIKA BOGOVA, DO “URBANIH DIVLJAKA” Golubovi sve češća pojava na starogradskim ulicama

0
481
Golubova sve više ima po beogradskim ulicama FOTO: Starogradski.com

“Leteći pacovi, dosade, ptičurine, divljaci…” – ili jednostavno golubovi.

Svako od nas bar jednom je bio neprijatno iznenađen bliskim susretom sa golubom. Nizak let, čitava jata koja se bezbrižno šetaju po trotoarima, ali i sve manje straha od ljudi, učinili su da su ove ptice postale redovniji “stanovnici” grada od samih građana.

Sa dolaskom toplih i sunčanih dana, golubovi se mogu videti skoro na svakom koraku. Mnogi sugrađani im rado bacaju hranu u vidu zrnevlja ili komadića peciva, pa se stvara uobičajena gužva gde se na malom prostoru skupi celo jato. Nije retkost da im i deca bacju kokice, a njihovi pernati “drugari” kljucaju svuda okolo, toliko odomaćeni da ih samo baš nagli pokret može naterati u beg ka nebu.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Jedno od najčešćih mesta gde se ove ptice mogu sresti u većem broju jeste plato u Makedonskoj ulici.

Reporteri portala “Starogradski.com” obišli su ovaj plato kako bi proverili da li ovi odomaćeni stanovnici Starog grada na tom mestu zaista obitavaju u tolikom broju.

Golubovi nikada ne zaboravljaju lica

I zaista, na platou se svako malo mogla videti grupica golubova kako bezbrižno šeta, čeka hranu, ili pak uživa u zracima sunca. Majke sa bebama, stariji sugrađani, ali i prolaznici izgleda su navikli na ovu pojavu, te su im bacali mrvice hleba ili zrnevlja žitarica.

Sugrađani svakodnevno hrane ptice FOTO: Starogradski.com
Sugrađani svakodnevno hrane ptice
FOTO: Starogradski.com

Ovi starogradski “ljubimci” toliko su navikli da prisustvo ljudi, da su čak i našem fotoreporteru sa zadovoljstvom “ispozirali”.

"Ne ometaj me dok jedem" FOTO: Starogradski.com
“Ne ometaj me dok jedem”
FOTO: Starogradski.com

U srednjem veku rasne golubove su uzgajali plemići

Smatra se da su ove ptice pripitomljene pre više od 3.000 godina pre nove ere. Egipćani i Sumerci su ih poštovali kao kao glasnike bogova, a uzgajali su ih i stari Grci i Rimljani. U srednjem veku su samo su plemići smeli da uzgajaju rasne, a seljaci obične poludivlje golubove.

Golubovi proizvode mleko

Za razliku od ostalih ptica, proizvode vlastito mleko koje ima vrlo visoke nutritivne vrednosti za ishranu hranu mladih ptića. Na golubljim jajima sede i mužjak i ženka, a gnezda najčešće izrađuju od štapića pronađenih u prirodi.

Nekada su ovo bile ptice selice

U našim krajevima golub je ranije bio redak i sretao se samo u nepristupačnim šumskim predelima. U drugoj polovini 20. veka se proširio na sela i gradove.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Ranije, dok je naseljavao brdsko-planinske predele sa dugim i oštrim zimama bio je ptica selica. Sada se zadržava u gradovima tokom zime, gde može naći hranu za sebe.

Dobro pamte lica

Zanimljivo je da golub nikada neće zaboraviti lice koje je video, pa makar to bilo i samo jednom, pokazuje istraživanje francuskih stručnjaka.

Razlog tome je, kako se navodi, to što golubovi za prepoznavanje lica koriste facijalne karakteristike koje su jedinstvene za svakog čoveka.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR