PLIVAČKI PODUHVAT OD 3000 KILOMETARA: Rešio da prepliva čitav tok Dunava, a zastao radi predaha na dorćolskoj obali (FOTO)

0
97
FOTO: Starogradski.com

U Beograd i na Stari grad pristigao je jedinstven gost, doplivavši do sportskog centra “Milan Gale Muškatirović”. Reč je o Rumunu Avramu Janku, koji već 50-ti dan pliva Dunavom, a cilj mu je da za 60 dana prepliva 2.860 kilometara, odnosno ceo rečni tok od planine Švarcvald do sliva u Crno more i tako uđe u Ginisovu knjigu rekorda.

Sa Marine Dorćol, ovaj plivač bio je na početku jedna mala, jedva primetna tačkica. Kasnije se ona sve više povećavala i povećavala… dok Avram konačno nije isplivao ispred sportskog centra, gde ga je dočekala veća grupa ljudi na čelu sa Zoranom Jovanovićem v.d. sekretara za sport i omladinu Beograda.

PITI ILI NE PITI: Da li bezbedno piti vodu sa česama i izvora na Starom gradu?

“Osećam se umorno ali mi je drago da ste me ovako lepo dočekali. Moj glavni motiv za ovaj poduhvat je knjiga “Dunavski pilot” Žila Verna,i želja mi je da preplivam područje od deset zemalja i četiri evropske prestonice. Reka Dunav ujedinjuje sve zemlje kojima protiče, pa i celu Evropu. To je jedan divan eko-sistem sa unikatnom deltom i moramo da se potrudimo da ovu reku održavamo čistom. Niko pre mene nije preplivao ovu deonicu bez plivačkog odela i pokušavam da pomerim granice ljudske izdržljivosti”, rekao je Avram Janko.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Kako je dodao, najviše problema bilo je u Nemačkoj i Austriji zato što je voda bila veoma hladna, pa je čak tri ili četiri puta imao hipotermiju, a više desetina puta je upadao u rečna strujanja koja su ga usporavala.

“Ovde u Srbiji je voda mnogo toplija, naročito kada sam stigao do Save čija je voda neverovatno topla” najlasio je ovaj avanturista koji se za ovaj pokušaj pripremao od decembra prošle godine, i to u bazenima i jezerima i rekama. Mnogo je trčao i vozio bicikl po planinskom terenu, s obzirom na to da živi u Petrošanu koji je planinska oblast.

BESPLATNO NA BAZEN: Posle Svetskog prvenstva u vaterpolu, “Gale” časti Beograđane

Avram Janko ima 41 godinu i po profesiji je bibliotekar, a sport doživljava kao hobi. Oženjen je i otac je tri ćerke, od kojih ima potpunu podršku, kao i svog naroda uopšte.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Prošle godine je preplivao kanal Lamanš kao prvi Rumun kome je to pošlo za rukom. Na pitanje reportera našeg portala koja mu je sledeća stanica odgovorio je da dnevno prelazi 40 kilometara i da nije siguran kada će sledeći put napraviti pauzu.

Zanimljivo je da je ovaj entuzijasta danas prvi put u boravio u Beogradu, ali je istakao da je odmah primetio je to veoma lep i grad.

“Prošao sam i kroz Budimpeštu i Bratislavu, ali moram da kažem da mi Beograd ostavlja bolji utisak od Beča. Bratski susedski grad i zemlja i neka bog blagoslovi Srbiju” završio je Janko.

BEZ DAHA! Neuspešan pokušaj obaranja svetskog rekorda u ronjenju na “Galetu” (FOTO)

Vršilac dužnosti sekretara za sport i omladinu Beograda Zoran Jovanović poželeo Avramu dobrodošlicu i zahvalio se na ovom nadljudskom naporu da afirmiše Dunav kao reku, koja povezuje tolike zemlje u Evropi.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

“Sportski Beograd navija za vas jer ste sada stigli na malo više od pola puta. Izdržite još malo i želim vam svu sreću u nastavku. Dobrodošli u Beograd” završio je Zoran Jovanović ističući da ovaj događaj, po tome šta može da postigne ljudski um sa dobrim treningom, potvrđuje da sport nema granice.

Mihaela Osori, otpravnica Rumunske ambasade u Beogradu je bila veoma ponosna na svog zemljaka, a ovog neobičnog gosta pozdravio je i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR