POLA VEKA PORODIČNOG POSLA: Sve što drugi ne mogu da poprave, mi umemo!

0
536
FOTO: Starogradski.com

Ponos nekadašnjeg Beograda bili su stari zanati, a osnova višedecenijskog održanja starih radnji bila je u tome što su se zanat i umeće prenosili  sa kolena na koleno, i to je trajalo generacijama. Zanatsku tašnersku radnju u Bulevaru despota Stefana 58 prvi put je otvorio majstor Mirko Popović krajem šezdesetih godina prošlog veka, a umeće šivenja i popravki tašni i kožne galanterije preneo je na svog zeta Zorana Matića, koji sa svojom suprugom Mirom godinama uspešno posluje i živi samo od toga.

NOĆ MUZEJA 20. MAJA: Velike i male revolucije umetnosti i kulture

– Moj tast Mirko bio je pozant u čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Šio je tašne, izrađivao novčanike i kajiševe od kože za brojne tekstilne fabrike, izvozio je mnogo. Tada je bilo posla i znalo se šta je kvalitet. To je ono što još uvek održava ovu radnju, jer svi znaju za nas. Po pitanju marketinga smo vrlo staromodni, ali smo po pitanju posla veoma strogi i profesionalni – kaže Zoran Matić.

Tašner Zoran Matić; FOTO: Starogradski.com
Tašner Zoran Matić;
FOTO: Starogradski.com

Zoran je mašinski inženjer, tako da osim izrade predmeta od kože, ne postoji stvar koju Zoran ne ume da popravi. Tako u radnju u Despota Stefana svakodnevno navraćaju i kolekcionari starih fotoaparata i starog oružja. Tu se popravlja staro remenje brodskih motora, obrađuju se predmeti od metala i plastike, pečati, a izrađuju se i specijalne narukvice za stare satove i popravlja sportska oprema.

TUGA, ČEMER I JAD: Nekada – SVETLOST I SNAGA Beograda, danas – RUINA! (FOTO)

– Na ovaj način dobili smo i mnogo novih mušterija, jer sve što drugi ne mogu da poprave, mi umemo. Radimo minimum dvanaest sati dnevno. Znate, nije lako kada vam u radnju stigne tašna, sa tako sitnom kopčom koju ponekada demontiram satima, a moram da vodim računa da je ne oštetim. Estetske popravke isto tako dugo traju, ali smo i tu vrlo precizni. Zbog toga nam se svi vraćaju i preporučuju nas drugima.

ZABRINUTI ZA SVOJE ZGRADE: Diskusiji o Zakonu o stanovanju prisustvovalo 400 ljudi (FOTO)

Kako kaže, od zanata može lepo da se živi, ali uz poštovanje kvaliteta, rokova i radnog vremena. Troškovi zakupa zanatskih radnji povećani su novom gradskom odlukom o visini zakupa, koja više ne predviđa povlašćen status zakupaca koji se bave zanatom i rukotvorinama, pa je tako cena kvadrata jednaka i za zlatare i tašnere.

Prave zanatlije izbegavaju kineske materijale i robu, jer nastoje da očuvaju kvalitet; FOTO: Starogradski.com
Prave zanatlije izbegavaju kineske materijale i robu, jer nastoje da očuvaju kvalitet;
FOTO: Starogradski.com

– U ovakvu vrstu rada mora mnogo da se uloži i zbog toga smatram da ideja o samozapošljavanju ne može da opstane, jer svi koji žele odmah da se zaposle u startu su dužni, a gde je materijal, nitne, opruge šnale, ekserčići? Ja imam materijala za pun kamion, a radim samo sa italijanskim i nemačkim materijalima, izbegavam kineski… Sve to košta, pa se ne čudim zbog čega propadaju sve nove pozamanterije koje se otvore u gradu. Odgovor je jasan – ne može se odgovoriti na zahteve mušterija bez repromaterijala i dobro snabdevene radnje – kaže majstor Zoran Matić.

(Starogradski.com)

 

OSTAVI ODGOVOR