„PORUKA SA NEBA”: Pesma gimnazijalke u finalu Međunarodnog takmičenja poezije Univerziteta Linkoln iz Velike Britanije

0
232
Tara Stanković

 

Sarograđanka Tara Stanković, učenica prvog razreda Prve beogradske gimnazije, finalistkinja je Međunarodnog takmičenja poezije koju organizuje Univerzitet Linkoln iz Velike Britanije.

Povod i tema  ovog takmičenja, na koje je pristiglo 544 radova, je obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Pesme je ocenio i izvršio selekciju najboljih žiri poznatih britanskih pisaca i profesora univerziteta: glavni profesor katedre za engleski jezik i novinarstvo Džejson Vitaker, zatim Imtiaz Darker, pisac nosilac Zlatne kraljičine medalje i poznati škotski pesnik Kerol En Dafi, dobitnik britanske nagrade za poeziju.

ZGRADA SA SVINJSKOM GLAVOM NA VRHU: Simbol nekadašnjeg mesarskog klana (FOTO)

Tarina pesma na engleskom jeziku, pod nazivom „Poruka sa neba”, koju je posvetila majci koja je izgubila sina prilikom povlačenja srpske vojske preko planina Albanije, impresionirala je žiri. Usledio je  zvanični poziv Tari da kao finalistkinja, i jedina predstavnica Srbije na ovom takmičenju, 15. novembra pročita svoju pesmu na glavnoj svečanosti u Linkolnu, gradu u kom je konstruisan i prvi tenk koji je korišćen u Prvom svetskom ratu.

Tada će se predstaviti i ostali mladi pesnici, pre svega iz Velike Britanije, čije su pesme najbolje ilustrovale stradanje i patnje u Prvom svetskom ratu.

Takođe, Univerzitet Linkoln biće izdavač Zbirke najboljih pesama mladih Velike Britanije o Velikom Ratu u kojoj će se naći i Tarina pesma, a knjiga će biti objavljena simbolično na dan završetka Prvog svetskog rata – 11. novembra ove godine.

BESPLATNE RADIONICE FILMA I NOVIH TEHNOLOGIJA ZA DECU

Starogradski.com podseća da je darovita Tara Stanković do sada pobeđivala na više domaćih i međunarodnih takmičenja, između ostalih bila je i laureat Šekspir fondacije iz Stratforda, na međunarodnom takmičenju „Napravi kartu dobrodošlice za kuću Vilijama Šekspira”.

Tara Stanković
Tara Stanković

Tarina pozivnica sa likom slavnog pisca „od tkanine i papira, opšivena zlatnim koncem”, izabrana je među 200 najboljih radova iz celog sveta, ponela je titulu najlepše u kategoriji za decu do 16 godina. Pozivnica i danas krasi kuću slavnog pisca u rodnom gradu, jer kako je tom prilikom izjavila direktorka odeljenja za marketing i ljudske resurse fondacije Alisan Koul Tarin rad svojom lepotom oduzima dah”.

Finale Međunarodnog takmičenja poezije, pod nazivom „ARMISTIK 100”, održaće se na Univerzitetu u Linkoln 15.novembra, ali je još uvek neizvesno da će talentovana Starograđanka uspeti da prisustvuje glavnoj svečanosti i ceremoniji dodele nagrada.

ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE SE KONAČNO OGLASIO: Zbog arheoloških otkrića, stopirani radovi na Trgu republike

Razloge materijalne prirode ne moramo naglašavati, ali bi bilo logično da Tatrin uspeh i pojavljivanje na takmičarskoj bini podrži znavična država, pre svega nadležna ministarstva – obrazovanja i kulture, posebno u godini u kojoj se obeležava stogodišnjica od herojskog proboja Solunskog fronta i pobedničkog završetka Prvog svetskog rata.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR