PRIPADNICI MUSLIMANSKE VERSKE ZAJEDNICE OBELEŽILI IFTAR: Zajednički obrok i ples derviša (FOTO)

0
125
FOTO: Starogradski.com

 

Nekoliko hiljada muslimana je zajedno sa vernicima nemuslimanske veroispovesti, u saradnji sa Istanbulskom opštinom, sinoć od 20 časova prisustvovalo tradicionalnoj bajramskom Iftaru na platou Donjeg Kalemegdana, tačno preko puta Nebojšine kule.

STAROGRADSKA PATROLA: Obišli smo javne toalete i – iznenadili se! (FOTO)

Ova manifestacija predstavlja obrok kojim muslimani, uz zalazak sunca, završavaju dan posta u vreme meseca Ramazana, što podrazumeva da prestaju da poste od trenutka kada sunce zađe i da mogu da jedu šta god, tokom cele noći, sve dok sunce ponovo ne izađe.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Ovo je inače druga godina da se Iftar obeležava na otvorenom, a organizovalo ga je beogradsko Muftijstvo, u saradnji sa istanbulskom opštinom Bajrampaša i Gradskom upravom Beograda.

Manifestaciji su prisustvovali beogradski Muftija, gradonačelnik Istanbula, kao i druge mnogobrojne zvanice.

MATURANTSKA FEŠTA UZ DJ-A I TRUBAČE: Učenici Trgovačke škole proslavljaju kraj srednjoškolskih dana (FOTO, VIDEO)

Priređen je i bogat kulturnoumetnički program, pa su tako posetioci imali priliku da vide i čuvene derviše, kao i da odgledaju nadaleko poznat turski ples.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Ono što je za ovu manifestaciju, takođe karakteristično, jeste da uglavnom svi donesu po neku sitnicu u vidu hrane ili sokova, iako je sve obezbeđeno, bilo da su muslimanske ili neke druge veroispovesti.

KALEMEGDANSKA USNULA LEPOTICA: Fontana “Buđenje” nije u funkciji već godinama

Ove godine, posetioci nemuslimanske veroispovesti izrazili su i svoju podršku protiv rušenja džamije, u Zemun polju, koje se desilo pre nekoliko dana.

Celokupna manifestacija je protekla dostojanstveno u redu i miru i veselju.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR