STARI GRAD U CENTRU REKONSTRUKCIJA: Za ulice ima, zgrade još na grbači stanara (FOTO)

0
338
FOTO: Starogradski.com

Pored radova na Trgu Republike, Topličinom vencu i donjem delu Skadarske ulice, na opštini Stari grad se otvaraju radovi na još tri lokacije. Na vidiku je i početak detaljne rekonstrukcije Karađorđeve ulice, od Brankovog mosta do Pariske, sa izmeštanjem tramvajskih šina prema Savskom keju, kao i radovi na uređenju skvera između Palmotićeve i Ulice Milutina Bojića. Uveliko se kopa i Ulica Emilijana Josimovića kod Doma Vojske Srbije.

PONOVO SADILI BILJKE I OGRAĐIVALI BAŠTICE: Opština Stari grad u akciji ozelenjavanja (FOTO)

U Karađorđevoj će za vreme obnove raditi samo traka prema Kalemegdanu, dok će se saobraćaj u suprotnom smeru odvijati kroz Pop Lukinu ulicu, što će dodatno otežati kretanje motornih vozila kroz sam centar grada. Građani različito komentarišu odluku grada da se u isto vreme izvode radovi na najprometnijim tačkama kako za automobile i javni gradski prevoz, tako i za međugradske transverzale kakva je Karađorđeva ulica.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Na Trgu Republike, gde će u narednih godinu ipo dana trajati radovi na rekonstrukciji, građani se najviše žale na gužvu na autobuskom stajalištu linija 26, 24, 37 i 44, koja su do početka radova bila razdvojena.

“Sada imamo situaciju da nekoliko autobusa dođe u isto vreme i ne može da uđe na stajalište kako treba, a ljudi se na malom prostoru sudaraju u jurnjavi za svojim autobusom. Samo stajalište u Kolarčevoj je premalo da primi sve ljude, pa u “špicu”, posle radnog vremena nastaje potpuni haos”, rekla nam je jedna Beograđanka koju smo pitali šta misli o novonastaloj situaciji u saobraćaju. “Tek kada krenu radovi u Karađorđevoj, u kojoj je inače ogromna gužva, videćemo u centru još veći broj automobila, a tek kad padne kiša ili sneg doćiće do potpunog kolapsa! Toliko o izmeštanju saobraćaja iz centra grada.”

DA LI STE ZNALI: Zgrada “Galeta” izgrađena po ugledu na železničku stanicu u Varšavi (FOTO)

Kada je reč o rekonstrukciji Skadarlije, radovi od Bulevara despota Stefana do Zetske počeli su u ponedeljak, 15. oktobra, i u dogovoru sa ugostiteljima oni će biti završeni do 15. decembra. Grad je za ove radove izdvojio 30 miliona dinara. U sklopu rekonstrukcije dela Skadarske ulice, JKP „Zelenilo – Beograd” planira sadnju 37 novih visokokvalitetnih drvorednih sadnica. Na proleće će biti završen i donji deo Skadarlije, gde nas očekuje nova kaldrma, čak i u delu Ulice Strahinjića bana, na uglu sa Francuskom, gde se nalazi kuća i kafić gradske odbornice SNS-a Aje Jung.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

“U redu je što se gradska vlast setila da postoje i problemi na opštini Stari grad, ali nije Skadarlija bila gorući problem. Živimo u starim zgradama u koje niko nije uložio ni dinar decenijama, sa propalim ulazima, stepeništem, instalacijama i krovovima. Fasade takođe ne liče ni na šta. Pogledajte samo venac oko pijace Bajloni! Bolje da su sredili te propale i otužne fasade i popravili po zgradama ono što fali, umesto što pripremaju Beograd za jeftin turistički vikend provod”, rekao nam je Starograđanin Nikola iz Drinčićeve ulice.

Kada je reč o sređivanju skvera između Palmotićeve i Milutina Bojića, zamenik gradonačelnika Goran Vesić nekoliko puta je izjavio da se radi o odgovoru grada na inicijativu građana ovog kvarta. On je najavio da će se celokupna površina urediti za decu i odmor sugrađana. Zanimljivo je da dok su se građani ovog dela grada decenijama bunili zbog buke iz nekoliko ugostiteljskih objekata, niko iz gradske vlasti nije uspeo da im pomogne i izađe u susret njihovoj inicijativi za mirnim snom. Zamenik gradonačelnika i ovom prilikom zaobišao je ovaj dugogodišnji problem žitelja ovog dela Starog grada.

(Starogradski.com)

 

OSTAVI ODGOVOR