ŠTEKOVI ZA BEG OD GRADSKE GUŽVE: Mikro-klima i komšijske vibracije platoa u Skender begovoj ulici (FOTO)

2
303
FOTO: Starogradski.com

Na potezu između Skender begove, Dositejeve i Dobračine ulice već oko 12 godina, nalazi se takozvani Dorćolski plato, svojevrsno mesto okupljanja, prekriveno bujnim i negovanim zelenilom, kome specifičan fensi-šmek daje i podatak da tu žive poznati Starograđani, kao i da tu vlada specifična mikro-klima u senci velikih saobraćajnih pravaca i gradske vreve. Adresa ove svojevrsne gradske oaze je Skender-begova 53, 53A i 53B kojoj pripadaju tri ulaza u zgrade sa po dvadesetak stanova.

POGLED SA SEDMOG SPRATA DOMA SINDIKATA: Od Marksa i Engelsa do Nikole Pašića (FOTO)

Preko puta platoa nalazi se Prva beogradska gimnazija, a u neposrednoj blizini smešteni su Muzej nauke i tehnike kao i Ambasada Republike Slovenije. Poznati stanari platoa su akademik Matija Bećković, novinarka Olja Bećković, košarkaš Nenad Krstić, a teniser Viktor Troicki je stanar susedne zgrade na Gundulićevom vencu.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

To je mesto gde je uvek živo, naročito kada je lepo vreme, pa se popune letnje bašte nekoliko kafića koji se nalaze u zgradi. Ipak, kada padne veče, nastaje pravo vreme kada ovaj prostor počne da diše punim plućima i ispuni se ljudima, a veća gužva je tokom dana u periodu od oko 16 sati kada na plato pohrle učenici iz gimnazije.

TVORAC RUČNO RAĐENIH KRAVATA: Ukusi su različiti, a neukusi isti! (FOTO)

Čovek koji je spntano zadužen za održavanje ove zelene površine prekrivene negovanim rastinjem je Aleksandar Škarić (86) penzioner i stari Dorćolac koji se, kako ponosno ističe, prvi krstio u crkvi Aleksandar Nevski, pa je zato i dobio ime Aleksandar. On na ovom mestu živi od samog početka, svih 12 godina. Gospodin Škarić održava čitav plato – kosi, okopava i čak ulaže novac kako bi ovaj mali gradski raj to bio i ostao.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Kao pravi domaćin, on se brine i o mnogbrojnim jelkama, tujama, smokvama, a tu je i oko 40 ruža koje kad se rascvetaju naprave pravi mali “raj na Zemlji”. Oko biljaka je i fontana koja će uskoro biti stavljena u pogon s obzirom da su joj je ranije ukraden sistem za rasprskavanje vode. Jedan od angažovanijih stanara koji se brine o ovom mestu i pomaže Aleksandru je i Branko Vulović penzioner (66), vlasnik ugostiteljskog lokala, a kako kažu komšije i JKP “Zelenilo” ponekad pomogne i orezuje drveće.

SA DORĆOLA U LONDON: Učenica OŠ “Stari grad” specijalna gošća na otvaranju Šekspirove kuće

Stari grad ima veliki broj takozvanih urbanih džepova, zanimljivih štekova, dvorišta i mesta za predah i beg od gradske vreve. Sigurni smo da za mnoge od njih znate, a Starogradski.com će se truditi da zaviri u svaki, oseti i prenese atmosferu mikro okruženja u kojima naše komšije uživaju.

(Starogradski.com)

2 KOMENTARI

  1. Ne znam da li je tekst naručen ali u realnosti sve je potpuno drugačije.
    Naružen plato sa “vešalima” 4 kafića, buka od jutra do sutra, od stolica ne može da se prođe, povraćke, urin pa i velika nužda vas dočekaju svako jutro u ovom “šteku” za beg od gradske gužve.
    By the way niko nema dozvolu za baštu niti dozvolu za postavljanje rugobnih senila, terorišu stanare
    dan noć sa glasnom muzikom i urlikanjem dece iz gimnazije koja su i jedini gosti (podrazumeva se da se klincima toči alkohol).
    Ukratko, ruglo, svratište za klince iz obližnje škole, neotesance iz kafića koji animiraju svojim urlikanjem druge goste, smrad fekalija svakog jutra, ostatak dana dranje, iživljavanje sa muzikom, glumatanje neandertalaca da su se popeli na novi evolutivni nivo – znaš ono ovo Dorčol…

OSTAVI ODGOVOR