Svi pričaju o izborima, mi ćemo namerno o ljubavi! Ove romanse traju po više od pola veka (FOTO)

0
229

U vremenu kada se ljubav zasniva na „lajku” i prolaznosti, Starogradski.com vas podseća kako se ljubav gradila s kraja prošlog veka i opstala sve do danas. U šetnji Starim gradom, pronašli smo tri romantična para koji su sa nama podelili svoje priče.

U Knez Mihajlovoj sreli smo Sofiju i Milana, par koji u braku uživa 52 godine. Poznanstvo su započeli igrajući „twist” na Zvezdinom košarkaskom terenu, na Kalemegdanu. Milan je izašao na igranku sa svojim bratom, dok je Sofija bila u društvu svoje prijateljice. Viđali su se na igrankama subotom i nedeljom, igrajući rumbu, salsu i tango, plesove koji su pristizali iz Latinske Amerike. Prošlo je nekoliko meseci njihovog zabavljanja, od avgusta do novembra, kada su se 1964. godine venčali u opštini u prisustvu kumova i najbližih. Ovaj par nas podseća da se prema voljenima moramo odnositi sa puno pažnje i poštovanja, naglašavajući da u vezi ne smemo trpeti nasilje i zlonamernosti. Ljubav, ako je prava vodiće vas uvek unapred!

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Na Kalemegdanu u jutarnjoj šetnji, pričali smo sa Tanjom i Dušanom.Upoznali su se na Tehnološkom fakultetu tokom prve godine studija. Ljubav je došla godinu dana kasnije, nakon neumoljivog Dušanovog truda da osvoji svoju koleginicu. Prvi put kao par, izašli su u poznati kafić „Poslednja šansa” kod Tašmajdanskog parka. Istakli su da današnje generacije ne umeju da budu zadovoljne sa onim što imaju. Novac nije potreban kako bi se ljubav ostvarila. Dovoljno je da budete zajedno i da pronađete način da u toj prisnoj zajednici ostvarite sve ono što želite, zajedničkim snagama.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

„Znali smo da pijuckamo jedan čaj do besvesti. Vi ste sami sebi dovoljni, kad se volite”, podelila je sa nama Tanja. Prisetili su se na trenutke u kojima su Palmotićevom ulicom trčali kako bi Tanja na vreme stigla u svoj porodični dom u Svetogorskoj.

Morala je da stigne kući na vreme, inače ne bismo mogli da izađemo narednog vikenda”,  kroz osmeh se priseća Dušan. Nakon 49 godina u bračnoj zajednici, Tanja i Dušan poručuju da kada se voli, čini se veliko delo.

Ranka i Petar, pre 60 godina, kao đaci kraljevačke gimnazije, započeli su svoje drugarstvo. Kasnije studirajući zajedno, javila se ljubav jaka kakva se ne može opisati, naglašava Petar. Vreme su provodili na „matineima” slušajući džez koji je tek pristigao iz Nju Porta i Nju Orleansa. Kasnije, ceo radni vek proveli su zajedno, do penzije radili  su u tandemu, što je njihovu vezu snažilo. Na poslu su se bezuslovno podržavali. Zajedno su čitali Turgnjeva i Balzaka, klasična literatura je uticala na izgradnju njihovih karaktera. Slušali su italijanskog kanconiera Bobija Soloa, i njegovu poznatu pesmu Una lacrima sul viso” što u prevodu na srpski znači suza na licu. Prisetili su se svojih prijatelja iz Rusije koji su slušajući Olgu Jančevecku, plakali sećajući se na carsku Rusiju, koja je boljševizmom uništena.

“Beograd je za Ruse bio slobodan grad, mi smo ih rado vodili da slušaju ruske romanse. Moćan je bio taj gradski duh Beograda”, ističu Ranka i Petar.

Ranka i Petar

Osataju nam priče i jedna davno zabeležena Geteova misao da nas podseti na značenje ljubavi.

„Ljubav odoleva vremenu koje sve otima. Nikada nije istinski voleo onaj ko misli da je ljubav prolazna.”

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR