TVORAC RUČNO RAĐENIH KRAVATA: Ukusi su različiti, a neukusi isti! (FOTO)

0
824
FOTO: Starogradski.com

U maloj radnji punoj šarma u Makedonskoj ulici, Dragan Lubarda od 1983. godine prodaje ručno rađene kravate. Čarobni lokal skromnih dimenzija, u potpunosti odgovara karakteru ovog umetnika.

Krojački zanat, i šivenje kravata, zavoleo je slučajno ali namerno, kako kaže Dragan, onda kada je putujući kroz Englesku motorom upoznao svet građanskog društva. Škotska i Edinburg su na ovog Beograđanina ostavili neizbrisiv trag. U toj ostrvskoj zemlji, naučio je osnove krojačkog zanata i svo stečeno znanje doneo u svoju rodnu zemlju.

U godinama nakon Titove smrti, želeo je da doprinese prelasku iz realsocijalističkog u građansko društvo. Pronašao je svoje mesto, u društvu koje je počelo da se otvara ka svetu. Njegova radnja predstavlja pionirski poduhvat stvaranja  privatnih poslova u našem gradu.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Oslobođen od samoljublja i ega, Dragan Lubarda je u svoje kravate utkao harmoniju i ideju deljenja lepog sa drugima. Razmenjivanje zadovoljstva i radosti u nekoliko kvadrata Draganove radnje, upotpunjuje doživljaj nošenja kravate.  

“Odevanje i nošenje kravata shvatam kao zabavu. Moje kravate nose oni kojima nije važna prezentacija za druge, već isključivo lični doživljaj. Ukusi su različiti, a neukusi su isti.”, ističe Dragan, kojeg je u razgovoru prekinula dugogodišnja mušterija tražeći kravatu za posebnu priliku. Gospodin se opredelio za karirano svilenu violet kravatu koju će nosti na svadbi svog prijatelja.

Kravate izrađuje ručno. Dezen je svojevremeno kreirao sam i štampao u fabrici u Italiji. Nakon sudara realnosti, ratova i urušavanja građanstva, kultura odevanja gubila je smisao. Potražnja za Draganovim kravatama je slabila, ali lepota ove umetnosti odolela je svim sociološkim i vremenskim nedaćama.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Dragan nas je posavetovao kako se najbolje održavaju kravate:

“Kravata se najbolje čuva kupovinom nove”, kroz smeh govori umetnik i dodaje “Ovakva kravata se čuva ličnim karakterom. Onaj ko po prirodi vodi računa da se ne isfleka u sosu od paradajza, sačuvaće ovaj svileni komad za sledeće generacije.”

Kada je sa 27 godina započeo posao, Dragan Lubarda, slušajući svoju intuciju, istrajao je u poslu za koji su mu mnogi rekli da je nemoguće opstati. Neka Draganova priča posluži kao motiv za sve one kojima je potrebna hrabrost da otpočnu posao shodan njihovom karakteru i željama. Ali, u međuvremenu, ne zaboravite da poklanjate i da druge činite srećnim.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR