Život uvek bukne u proleće! Beogradski zoo vrt ima novog stanovnika (FOTO)

0
361

Jedan od najboljih načina da u ovim prvim prolećnim danima provedete svoje slobodno vreme je poseta beogradskom “Vrtu dobre nade”, čiji će bogat i sadržajni program podjednako edukovati i zabaviti vas i vaše najbliže.

Topao prolećni dan namamio posetioce u beogradski zoo vrt; FOTO: Starogradski.com
Topao prolećni dan namamio posetioce u beogradski zoo vrt;
FOTO: Starogradski.com

Današnju šetnju zoološkim vrtom, novinarima redakcije portala Starogradski.com, upotpunio je veterinar Jožef Ezveđ, koji je podelio zanimljivosti svakodnevnih aktivnosti životinja koje su ovog toplog dana izašle iz svojih kućica i zimskih staništa.

Od ovog jutra u ZOO vrtu živi novi stanovnik, antilopa, specifične vrste “eland” koja potiče iz afričke savane. Prosečni životni vek ove antilope je 20 godina, a u zatočeništvu one žive duže zbog svakodnevno obezbeđene hrane i veterinarske zaštite. Još uvek nije poznat pol novorođene bebe, jer veterinari još uvek ne žele da svojim prisustvom remete majku i prirodni habitus životinja.

Veterinar Ezveđ sa kenguricom Žozefinom; FOTO: Starogradski.com
Veterinar Ezveđ sa kenguricom Žozefinom;
FOTO: Starogradski.com

U kavezu sa kengurima imali smo priliku da upoznamo Žozefinu, koju je doktor Ezveđ odgajio u svom domu, nakon što ju je majka kao bebu odbacila. Kengurica je u kući veterinara provela prvih šest meseci života, sve dok nije stasala za samostalni život među ostalim kengurima. Posebno je bilo interesantno da smo imali priliku i da vidimo i bebu u Žozefininoj torbi. Graviditet kod kengura traje mesec dana, dok se beba u torbi majke razvija od pet do šest meseci. Iako je njihovo prirodno stanište Južna i Istočna Australija, kenguri odlično reaguju na beogradske posetioce.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

“Beogradski ” američki bizon, od milošte nazvan Ivan, jer je rođen na Ivandan, zaštićena je vrsta. Dolaskom kolonista u Ameriku, počelo je istrebljenje ove životinjske vrste. Danas u Poljskoj postoji rezervat, koji neguje Evropske bizone kao zasebnu porodicu bizona, ističe doktor Ezveđ.

Posebnu pažnju privukao nam je Bert, sedmogodišnji morski lav, ljubitelj haringi i skuše. On je u zoo vrt stigao iz Južne Afrike. Temperatura vode u bazenu u kojem stanuje Bert se kontroliše tako da uvek bude približna temperaturi vode Atlanskog okeana koja varira u zavisnosti od godišnjeg doba, i iznosi od 6 °C do 13 °C.

Morski lav Bert za užinu dobija skušu; FOTO: Starogradski.com
Morski lav Bert za užinu dobija skušu;
FOTO: Starogradski.com

Doktor Ezveđ nas je odveo i do nilskih konja, Nikole i Julke koji su prošle godine dobili bebu. Prosečna težina nilskog konja iznosi dve ipo tone, dnevno oni pojedu pedeset kilograma sena i još toliko kilograma svežeg voća i povrća.

Nikola i Julka uživaju na prolećnom suncu; FOTO: Starogradski.com
Nikola i Julka uživaju na prolećnom suncu;
FOTO: Starogradski.com

Kraj naše posete bio je rezervisan za Rodšildovu žirafu koju je beogradski zoo vrt dobio kao poklon od EAZA-e, Evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarijuma.

Doktor Ezveđ je entuzijastično istakao da je u ovim danima posećenost zoološkog vrta raste, da među posetiocima ima dece, stranaca kao i sugrađana koji su više nego zadovoljni sadržajem gradskog vrta.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR