RESTITUCIJA: Najviše objekata vraćeno na Starom gradu

0
192
Đ. Čolaković

 

Prema najnovijim podacima Agencije za restituciju, najveći broj vraćene nepokretne imovine nalazi se na teritoriji opštine Stari grad, gde je bivšim vlasnicima i zakonskim naslednicima vraćeno čak 1.322 objekta. Slede Vračar sa 727 objekata, Novi Sad sa 437 i opština Zvezdara sa 374.

Obeštećenje građana kojima je posle Drugog svetskog rata oduzeta imovina trebalo bi da počne ove godine, a ukoliko budu usvojene izmene Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju koji je trenutno u Vladi, posebno će se tretirati zahtevi za vraćanje konfiskovanih preduzeća. Njih u Srbiji ima oko 170 i u najvećem broju slučajeva su oduzimana, jer privatnim vlasnicima nije bilo dozvoljeno da poseduju preduzeća kao što su elektrane. Zakon je predvideo da se ta imovine ne vraća, jer je najveći deo tih preduzeća je ugašen, a u jedan deo je u međuvremenu ulagano, pa će podnosioci zahteva biti obeštećeni u novcu preko obveznica, kao i sva ostala imovina koja ne može da se vrati u naturi.

Najkasnije do decembra 2018. biće utvrđeni koeficijenati na osnovu kojih će se izračunati visina obeštećenja, imajući u vidu da je već predviđeno da se iz budžeta može izdvojiti maksimalno dve milijarde evra za restituciju.

Iz Agencije za restituciju navode da su zajedno sa Poreskom upravom procenili da je vrednost imovine koja ne može biti vraćena u naturi 13,6 milijardi evra, ali da država  nema uslove da isplati više od dve milijarde, međutim,  neka usaglašavanja zakona u skladu sa evropskim standardima su moguća pa maksimalni iznos koji bivši vlasnik može da dobije je čak 500.000 evra.

OSTAVI ODGOVOR