SAOBRAĆAJ I DIM: Na Starom gradu najzagađeniji vazduh!

0
52

Pre nekoliko dana, u medijima se pojavila informacija da je vazduh u beogradskom naselju Mirijevo najzagađeniji. Ovo je izazvalo veliki paniku među žiteljima ovog naselja, ali ova informacija je ubrzo demantovana od strane Agencije za zaštitu životne sredine. Iako se građani konstantno žale na smrad koji dopire sa deponije u Vinči, Mirijevo ipak nema najzagađeniji vazduh. Vazduh najlošijeg kvaliteta udišu stanovnici Starog grada, prenosi sajt espreso.rs.

Ovu informaciju potvrđuje i aplikacija za mobilne telefone koja informiše o kvalitetu vazduha, i koja kaže da je vazduh na teritoriji Starog grada zagađen više nego što se smatra normalnim, posebno u zoni ulice Despota Stefana sa izmerenim indeksom 64, na skali od 0 do 125. Tome najviše doprinose izduvni gasovi vozila jer je saobraćaj u ovom delu grada najfrekventniji. 

Državni automatski monitoring kvaliteta vazduha koji vodi Agencija za zaštitu životne sredine ima 35 aktivnih stanica širom Srbije, a samo na teritoriji grada Beograda šest i to na Mostaru, Novom Beogradu, Starom gradu, Vračaru, Zelenom brdu na Zvezdari i u centru Obrenovca. Svakodnevno se prate standardne zagađujuće materije od sumpor dioksida, azot dioksida, prizemnog ozona, ugljen monoksida i suspendovane čestice dijametra do 2,5 i 10 mikrometara.

Najzagađeniji gradovi u Srbiji su Obrenovac i Smederevo, a osim u opštini Stari grad vazduh je u Beogradu lošeg kvaliteta i na Novom Beogradu.

OSTAVI ODGOVOR