SKADARLIJSKI VREMEPLOV: Povratak u doba kada se na ulicu nije izlazilo bez šešira (FOTO)

0
122
FOTO: Starogradski.com

Skadarska ulica, na potezu od Kuće Đure Jakšića pa do restorana “Velika Skadarlija”, u subotu 1. jula zahvaljujući velikom broju posetioca obučenih po starogradskoj modi, pesmi, muzici s kraja 19. i početka prošlog veka, i plesu, oživela je svojim punim tradicionalnim sjajem, a svi koji su tog popodneva i predvečerja zatekli na ovom mestu, imali su utisak da su se vratili barem vek u prošlost – u vreme svojih baka i deka.

“Krivac” za ovu neverovatnu energiju koja je nekoliko sati strujala ovom kaldrmom bila je “Šeširijada”, tradicionalna letnja turističko-zabavna manifestacija, peta po redu. U nekim prošlim i romantičnim vremenima prestonog grada bilo je nezamislivo da se izađe iz kuće i prošeta korzom bez šešira, odela ili haljine, bilo da ste dama ili gospodin, pa čak i devojčica ili dečak.

PODIZANJE SPOMENIKA ZORANU ĐINĐIĆU NA STUDENTSKOM TRGU KORAK BLIŽE: Izmeštanje saobraćaja iz Vasine i parking ispod parka

Duž cele ulice, skoro četiri puna sata, odvijao se raznovrsni program – muzika, ples, prodaja šešira i vina, suveninira, slikarske kolonije, itd. Ipak najatraktivniji je bio defile ponosnih vlasnika i vlasnica šešira – šarenih ili jednobojnih damskih i gospodskih, kapa i sombrera, napravljenih od slame, platna, kože, svile, vune, sintetike, cveća, baršuna… Promenada takmičara se odvijala od Kuće Đure Jakšića do pozornice.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Svi su se kandidovali za laskavu titulu naj-šešira i to u kategorijama dečiji, damski, gospodski, etno, boemski i porodici sa šeširima, a žiri u sastavu predsednica profesor glume Rada Đuričin i članovi pesnikinja Lala Lara Brankov i glumac Toma Kuruzović, na kraju je proglasio najbolje.

BEOGRADSKA MUMIJA: U Kapetan Mišinom zdanju sve o drevnoj kulturi Egipta

Za damski šešir i celokupan izgled nagradu je dobila Aleksandra Đorđević iz Beograda, za ženski šešir Mira Mitić-Rakonjac iz Beograda, za muški šešir mali Marko Toljić iz Dvorova (Republika Srpska), dok je za za najbolji etno-šešir, nagradu dobila Radinka Toljić, takođe iz Dvorova, inače baka pobednika za muški šešir! A „porodičnu nagradu“ dobila je porodica Arsić, na čelu sa sedmomesečnom Zoe i mamom Sarom, koji su defilovali uz tatu i brata Luku.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Glavni kulturno-umetnički program na pozornici kod restorana „Velika Skadarlija“, briljantno su vodile mlade dame glumica Nevena Šarčević i pijanistkinja Katarina Mitrović, a učestvovali su orkestar „Daniluška“ i pevači Vesna Dimić, Biljana Petković, Ljubica Vuković i Mateja Radić, Ansambl Ratislav Blagojević i „Gledanice“, Klub ljubitelja plesa – Milivoje Pavlović, Pevačka grupa „Vez“ , Fondacija “Nušić”… a u jednom trenutku na bini su se, neplanirano pojavili i trubači.

GRADSKI MOMENTI U PESMAMA BEGE FANK-A: Dorćol kao inspiracija i osnova ležernog tripa (INTERVJU, FOTO)

Posle proglašenja pobednika, za izuzetne zasluge za prenošenje slave Skadarlije Radi Đuričin sinoć je uručeno i Zlatno umetničko srce. Ova manifestacija imala je humanitarni karakter, pa je novac od posetioca koji su kupili promotivne šešire ili balone otišao je kao donacija Narodnim kuhinjama za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Predsednica žirija Rada Đuričin; FOTO: Starogradski.com
Predsednica žirija Rada Đuričin;
FOTO: Starogradski.com

Manifestaciju je organizovalo Društvo „Skadarlija“, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, Turističke organizacije Beograda, Gradske opštine Stari grad, Međunarodnog centra za razvoj turizma i ugostiteljstva (“SACEN International”) i Društva srpskih domaćina.

Venecijanska moda

Vera Robović; FOTO: Starogradski.com
Vera Robović;
FOTO: Starogradski.com

“Treći put sam u Skadarliji i uvek sa različitim kostimom. Pošto redovno posećujem Venecijanske karnevale, oblačim kostime iz Venecije, po uzoru na one iz 19. veka, kada su dame obavezno nosile šešire. Najviše mi prija kada mi deca priđu da se slikamo” rekla nam je atraktivno odevena Vera Robović, magistar turizmoloških nauka, zaposlena kao sekretar Inistituta za botaniku u Botaničkoj bašti Jevremovac, inače prošlogodišnja pobednica u kategoriji “damski šešir”.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR