SKELE U KOLARČEVOJ 1: Zgrada nekadašnjeg modnog giganta postaje luksuzni hotel (FOTO)

0
348
FOTO: Starogradski.com

Posle dugogodišnje neuspešne potrage za kupcem zgrade “Jugoeksporta” na uglu Kolarčeve i Makedonske ulice, danas su konačno postavljene skele za restauraciju fasade na jednom od najlepših zdanja u Beogradu.

PRIPREMNI RADOVI ZA IZGRADNJU “MONA PLAZE”: Stari grad dobija još jedan hotel sa četiri zvezdice (FOTO)

Zgrada “Jugoeksporta” godinama je zapuštena i prazna, dok je poslovanje jedne od najvećih modnih kompanija prekinuto 2001. godine zbog velikog duga prema bankama.

EVO ŠTA SE SPREMA ZA KNEZ MIHAILOVU ULICU: Uskoro dodatne mere bezbednosti (FOTO)

Više od pet hiljada kvadrata u Kolarčevoj 1 u vlasništvu je kompanije “Matijević”, a kupljeno je na aukciji za 7,3 miliona evra. Srpski kralj mesa Predrag Matijević već je ranije najavio da će u zgradi biti otvoren hotel sa četiri zvezdice i da će se zvati “Beograd centar”.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Paralelno će se izvoditi radovi na eksterijeru i enterijeru, dok se sam izgled zgrade neće bitno promeniti, jer se zgrada nalazi pod zaštitom kao objekat koji pripada celini Starog Beograda.

PENZIONERI – PROGRAMERI: Besplatana obuka za rad na računarima za starije sugrađane (FOTO)

Palata Jugoslovenske banke, današnja zgrada “Jugoeksporta”, podignuta je 1923. godine, po projektu praškog arhitektonskog ateljea Matije Bleha. Sagrađena je u duhu akademizma sa brojnim vajarskim detaljima autora Kirila Pavijka iz Praga.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Fasada je dekorisana figurama Atlasa koji na leđima nosi ženu, muškim glavama sa šajkačom, ženskim sa maramom i sa poluprofilima lavova.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR