Spasovdanska litija zaustavlja saobraćaj u centru

0
266
Mesto: Beograd Datum: 13.05.2010 Dogadjaj: RELIGIJA - DRUŠTVO - spasovdanska litija u centru Beograda Licnosti:

Srpska pravoslavna crkva u četvrtak 17. maja praznuje Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan. Taj dan se obeležava i kao gradska slava jer je despot Stefan Lazarević na Spasovdan 1403. godine proglasio Beograd za prestoni srpski grad.

Vaznesenje Gospodnje se praznuje četrdeset dana po Vaskrsu, a u simboličkoj ravni predstavlja Dan sećanja na sve značajne događaje iz bliže i dalje istorije prestonog srpskog grada u kojima je rušen i ponovo uzdizan.

Nakon liturgije u Vaznesenjskoj crkvi, tradicionalna litija biće formirana u 11 časova u Ulici admirala Geprata i kretaće se Ulicom kralja Milana do Terazija, gde će se čitati prve molitve. Zatim se produžuje Knez Mihailovom i Pariskom do Patrijaršije i Saborne crkve, gde je drugo stajanje, a potom se kreće Pop Lukinom u Brankovu, te u Kraljice Natalije i Dobrinjskom do porte Vaznesenjske crkve, čime se simbolično zatvara ovaj krug sećanja.

Spasovdan je kao slava prestonog grada obnovljena 1993. kada je njegovim ulicama, prvi put posle 46 godina, prošla litija predvođena patrijarhom Pavlom.

Koje ulice će biti zatvorene

Tokom litije, na snazi će biti posebna organizacija saobraćaja, saopšteno je iz Sekretarijata za saobraćaj. Dok bude prolazila verska povorka, od 11 do 14 časova, zatvaraće se naizmenično ulice Admirala Geprata, Kneza Miloša, Kralja Milana, Terazije, Kneza Mihaila, Pariska, Kneza Sime Markovića, Pop Lukina, Brankova, Kraljice Natalije, Dobrinjska i na kraju ponovo Admirala Geprata.

Iz gradske uprave apeluju na Beograđane da se tog dana ne parkiraju u navedenim ulicama, od 10 do 14 časova, kao i da ne parkiraju svoja vozila u Admirala Geprata (na potezu od Dobrinjske do Kneza Miloša), u Dobrinjskoj (na potezu od Kraljice Natalije do Admirala Geprata), na taksi stajalištu na Terazijama, jer će u suprotnom ona biti uklonjena „paukom”. Takođe, od 10 do 15 časova, biće uklonjeni svi privremeni montažni objekti (pokretni prodajni objekati i bašte otvorenog tipa) koji ometaju trasu litije.

OSTAVI ODGOVOR