STANARI STARE ZGRADE SAMI PRIKUPILI NOVAC I UGRADILI LIFT

0
4987
FOTO: Starogradski.com

Starograđani iz Hilandarske 24 mogu da se pohvale da je njihova zgrada nakon 80 godina od izgradnje dobila lift! To je ujedno i kruna višegodišnjeg rada i upornosti energične upravnice stambene zajednice dr Dragice Vujadinović i njenog zamenika Dmitra Polovine, na obnovi nekad zapuštene zgrade i želje da od nje naprave prijatno mesto za život.

„Kada smo doneli odluku da ugradimo lift, dogovorili smo se da on mora da bude funkcionalan, bezbedan i pre svega da se uklapa u estetiku i enterijer stare gradnje iz 1934. godine”, kažu za Strogradski.com energične komšije Dragica i Dmitar.

Dugo su su planirali sve detalje. Prvo su razgovarali sa komšijama. Osmoro stanara sa viših spratova se odlučilo da finansira ugradnju lifta.

„Krenuli smo u formalne procedure. Obratili smo se za pomoć našoj opštini, koja je nam je odmah izašla u susret u pionirskom poslu, brojnih zakonskih procedura”, kaže Dragica Vujadinović.

Ispostavilo se da su bili prvi u „on lajn” proceduri za dobijanje građevinske dozvole. Ceo proces je trajao dve godine, a radovi na ugradnji lifta i obnovi ulaza oko godinu dana.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Novi lift je hidrauličan, nije bučan, a njegova ugradnja zahtevala je dodatne radove na oknu stepeništa i badži na poslednjem spratu. Konstrukcija ima šestoro vrata, po jedna na svakom spratu i u podrumu zgrade. Nosivost lifta je 3 osobe, ukuno 225 kilograma, i poseduje dvogodišnju garanciju. Lift je koštao ukupno 46 hiljada evra.

„Naravno, može da bude i jeftiniji, u proseku oko 30 hiljada evra, ali je ovde u pitanju bio kvalitet i poštovanje estetike zgrade. Mi nismo bogati ljudi, svi živimo od plata i penzija, mnogi su podigli kredit. Nas osmoro smo sada vlasnici lifta, a svako ko je učestvovao dobio je magnetni ključ za upotrebu. Odmah smo se složili da ga koriste dve osobe i da ne prevoze teške stvari”, kažu naši sagovornici.

Upravnica stambene zajedice i njen zamenik ponosni na urađen posao FOTO: Starogradski.com
Upravnica stambene zajedice i njen zamenik ponosni na urađen posao
FOTO: Starogradski.com

Da bi ugradnja lifta bila u potpunosti u skladu sa svim zakonskim propisima, preostalo je još da se okonča procedura za dobijanje upotrebne dozvole.

Naši sagovornici su ponosni na sve što je urađeno, posebno jer se u okolini pročulo šta su uradili, pa komšije dolaze da se raspitaju o detaljima i proceduri. Trenutno se grade tri lifta u ovom delu Starog grada.

„Svima smo na usluzi da prenesemo naša iskustva i da ih uputimo u proceduru”, poručuju Dragica i Dmitar, a svim sugrađanima koji nameravaju da ugrade lift u zgradi preporučuju da se prvo obrate opštini Stari grad, koja im je na usluzi, profesionalno i stručno, kao u njihovom primeru.

GRAD IZDAJE U ZAKUP POSLOVNE PROSTORE: Najskuplji lokali su u strogom centru. Šta od toga imaju Starograđani?

Starogradski.com podseća da je lift prevozno sredstvo koje mora da bude bezbedno i da se redovno održava, što nije slučaj i praksa u našoj zemlji. Prema podacima iznetim na skupu „Problematika liftova u stambenim zgradama u Beogradu” u Privrednoj komori grada, održanom krajem prošle godine, u stambenim zgradama u Srbiji postoji oko 25.000 liftova, prosečne starosti 44 godine, od kojih je skoro polovina u glavnom gradu. Javno preduzeće „Gradsko stambeno” održava 6.500 liftova, vojno stambeno oko 2.000, a oko 3.000 vlasnika stanova održavanje liftova ugovorilo je sa privatnim firmama.

Poražavajući podatak je da se gotovo 2.000 liftova uopšte ne održava. Ako je prosečni vek trajanja jednog lifta oko 25 godina, onda je oko 7.000 beogradskih liftova odavno trebalo da se kompletno zameni!

Starogradski.com upravo iz ovog razloga iznosi iskustvo stambene zajednice iz Hilandarske 24, kao primer kako može i treba da se ugradi i održava lift u jednoj zgradi.

ZA DOBROVOLJNE DAVAOCE KRVI – KARTE ZA BAZEN!

Mislite o vašoj bezbednosti i sigurnosti jer to sigurno neće da urade umesto vas republičke ili gradske vlasti. One su donele Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada koji ovu problematiku tretira isključivo kao jednostranu obavezu građana.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR