STAROGRADSKI.COM ISTRAŽUJE: Da li je pola minuta dovoljno za prelazak pešačkog prelaza? (FOTO, VIDEO)

0
80
FOTO: Starogradski.com

U svakodnevnoj gužvi, pešačenju i pokušaju da što pre stignete na posao, semafori su neizbežni deo saobraćaja.

Ukoliko ste pešak, onda ste sigurno primetili da je njihova signalizacija takva da imate manje vremena da pređete ulicu u odnosu na to koliko, prema oznaci semafora, automobili imaju vremena da se kreću.

OLAKŠALI PRIMENU NOVOG ZAKONA O STANOVANJU: Opština napravila uputstvo za formiranje stambene zajednice u tri koraka!

U zavisnosti od toga na koji semafor ste stali, automobili imaju vremena između 50 sekundi i čitavog minuta, dok pešaci u roku od 30 sekundi treba da pređu ulicu, što podrazumeva brži hod, ukoliko je ulica šira i ukoliko se više pešaka skupi dok čekaju zeleno, što je u principu neminovno.

Zanimalo nas je zbog čega su pešaci u odnosu na vozače “diskriminisani” pa smo pozvali Sekretarijat za saobraćaj u kom nam se gospodin Dejan Veličković obratio rečima: “Pa, jel vama nije dovoljno 30 sekundi da pređete ulicu?”.

OPREZ: Otvoreni šahtovi pretnja po život, a ne zna se ko je nadležan?!? (FOTO)

Na naše objašnjenje da nije, jer se, čekajući Godoa, odnosno zeleno svetlo za pešake na semaforu, broj onih koji žele na pređu ulicu nakupi, pa često ume da nastane i pravi mali stampedo, a da se u njemu neretko nađu i trudnice ili žene sa bebama u naručju ili kolicima, Veličković je objasnio da se rad semafora projektuje na optimalan način, tako da svi učesnici saobraćaja budu zadovoljni.

ČOVEK OD KOG SMO UČILI O ŽIVOTU: Spomenik Vuku Bojoviću u Beo zoo-vrtu (FOTO)

Na pitanje ko određuje taj optimalan način, gospodin Veličković više nije želeo da odgovara već je zamolio da uputimo zvaničan mail. Jedva čekamo da pročitamo optimalne odgovore.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR