STIGLE REAKCIJE IZ GRADA NA ZAHTEVE SA “VAROŠ KAPIJE”: Neće biti saobraćajne izolacije!

0
199
FOTO: Starogradski.com

Nakon gotovo mesec dana od početka svojevrsne pobune stanara “Varoš Kapije” stižu prve reakcije na njihovo protivljenje proširenju pešačke zone u centru grada.

Građani Varoš Kapije zahtevaju: HITNA OBUSTAVA RADOVA, PA JAVNA RASPRAVA

Zahtevima Udruženja građana “Varoš Kapija” da se hitno obustave radovi na popločavanju i projekat izmeštanja saobraćaja iz centra, najpre se suprotstavilo drugo uruženje “Ulice za bicikliste” sa stavom da se radi o interesima uske grupe ljudi. Iako se “biciklisti” slažu sa stanarima da je Gradska uprava grada Beograda morala da obezbedi javnu raspravu o projektu koji se uveliko sprovodi, smatraju da će izmeštanje saobraćaja pozitivno uticati na probleme sa zagađenjem, bukom i velikim gužvama.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Glavni gradski urbanista Milutin Folić juče se prvi put javno oglasio po pitanju protesta građana Varoš Kapije i dnevnom listu “Politika” izjavio da niko neće biti oštećen zatvaranjem ulica od Studentskog trga do Kosančićevog venca. On je osporio tvrdnje stanara da će morati da pešače od parkinga do zgrada više od 250 metara.

– Ulica carice Milice, kao i Maršala Birjuzova ostaju otvorene za saobraćaj, tako da će propisana standardna razdaljina između pešačke zone i mesta gde će se ostavljati vozila biti ispoštovana – rekao je Folić “Politici” i dodao daje Sekretarijat za saobraćaj uradio detaljnu studiju.

Gradski arhitekta je odgovorio na strahovanje stanara u vezi za parking mestima, rekavši da će grad obezbediti određene pogodnosti za stanare za parking u garaži “Obilićev venac” po njenoj obnovi. Prema njegovim rečima, cilj je promena saobraćajne hijerarhije u užem gradskom jezgru, jer će pešaci i biciklisti dobiti prednost u odnosu na motorna vozila.

(“Politika”/Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR