STOP ZA AUTOMOBILE: Pešacima, biciklistima i javnom prevozu prednost u centru grada

0
60
FOTO: Starogradski.com

Da bi se od Beograda napravio grad za ljude, potrebno je da se tranzitni saobraćaj koji danas prolazi kroz grad izmesti, i to po uzoru na pozitivnu svetsku praksu. Zbog toga se u u srpskoj prestonici danas grade tri saobraćajna prstena, rekao je u intervjuu za „Srpsku ekonomiju” glavni urbanista Milutin Folić.

Uvođenjem elektronskih dozvola, ali i politikom otvorenih vrata za investitore, kao rezultat Beograd ima potpuni preporod građevinske industrije. Danas je srpska prestonica grad kranova sa više od hiljadu gradilišta. Izgradnjom tri saobraćajna prstena smanjiće se gužve na ulicama, a najvažniji državni projekat danas je beogradski metro. Izgradnjom metroa, Beograd će značajno smanjiti potrebu za automobilima, koji su zapravo najveći uzročnik gužvi i zagađenja, ističe Folić.

– U prethodnom periodu usvojili smo dva najvažnija strateška dokumenta – novu strategiju Grada Beograda i novi generalni urbanistički plan. Kroz ova dva dokumenta postavili smo tri osnovna pravca u kojima se Beograd danas razvija i u kojima će se razvijati. To su izmeštanje industrije iz centra grada i pretvaranje tih područja u kompaktne stambeno-poslovne komplekse, spuštanje grada na reke koje su najveći neiskorišćeni potencijal Beograda i promena hijerarhije u saobraćaju u korist pešaka, biciklista i javnog gradskog prevoza, čime se pravi grad za ljude umesto za automobile.

On je napomenuo da će se izmeštanjem industrijskih zona iz centra grada na tim prostorima omogućiti izgradnja gusto naseljenih stambeno-poslovnih kompleksa.

– Na taj način grad se gradi unutar svojih prirodnih granica racionalno koristeći postojeću infrastrukturu, a ne stihijski kao što je to bila praksa kada su nastajala divlja naselja bez ikakvog plana i za koja i dan-danas rešavamo osnovne životne uslove poput kanalizacije i asfaltnih puteva. Spuštanjem Beograda na reke koristimo najveći prirodni potencijal naše prestonice. Izgradićemo novu autobusku stanicu u Bloku 42, pa autobusi više neće ulaziti u centar, a železnica će završetkom nove stanice Prokop konačno osloboditi centar grada i omogućiti silazak na reke. Do kraja sledeće godine biće uklonjena pruga koja decenijama odvaja Palilulu, Dorćol, Kalemegdan, Kosančićev i Savski venac od priobalja i tada ćemo konačno moći da kažemo da se Beograd spustio na reke – istakao je Folić.

Glavni urbanista je ocenio da gradski prevoz nije uzročnik gužvi već privatni automobili koji zauzimaju nesrazmerno mnogo javnog prostora s obzirom na to da se u njima uglavnom nalazi po jedna osoba.

– Metro jeste danas najvažniji državni projekat. Radimo na tome da njegova izgradnja krene 2020. Izgradnjom metroa, Beograd će značajno smanjiti potrebu za automobilima koji su zapravo najveći uzročnik gužvi i zagađenja – istakaoje glavni urbanista.

Folić je podsetio da je u prethodne četiri godine usvojeno čak 180 planova detaljne regulacije. To je uvećanje od skoro četiri puta u odnosu na isti prethodni period. Na ovaj način, uz usvajanje novog generalnog plana, planski je pokriveno gotovo 60 odsto gradske teritorije.

– Borimo se da se iskoreni divlja gradnja, jer objekti koji se rade u skladu sa planovima, da bi dobili dozvolu, moraju da zadovolje standarde i u velikom broju slučajeva prođu kroz gradsku komisiju za planove koja ima mogućnost da utiče na kvalitet projekata. Nulta tolerancija za divlju gradnju očuvaće naš grad, omogućiti mnogo veći priliv sredstava u budžet, izgradnju infrastrukture – ulica, kanalizacije, vodovoda, parkinga, škola, obdaništa, parkova, igrališta za decu, ali i osigurati da se grade bezbedni objekti prema svim propisima i standardima za one koji u njima budu živeli – naglasio je Folić.

Pored metroa i tri saobraćajna prstena, najveći infrastrukturni projekti su i dva nova mosta – novi savski most na mestu tramvajskog i most preko Ade Huje, kao i dva tunela – jedan koji će povezati savsku i dunavsku padinu i drugi ispod Topčidera. Tuneli su logično rešenje za brdoviti Beograd, ocenio je Folić.

OSTAVI ODGOVOR