SVE TAJNE ČESME MEHMED-PAŠE SOKOLOVIĆA: Na lokalitetu pronađeni ostaci iz neolitskog, bronzanog i rimskog perioda (FOTO)

1
204
FOTO: Starogradski.com

Pored česme Mehmed-paše Sokolovića, tim Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda otkrio je nekoliko dragocenih ostataka materijalne prošlosti koji potiču iz duge istorije naše prestonice. Otkrivena je kuća iz neolita, ostaci rimskog kastruma i dve urne iz bronzanog doba.

I DALJE GRADILIŠTE NA KALEMEGDANU: Turbe završeno, radovi na česmi u punom jeku, a obnova stepeništa još čeka… (FOTO)

“Dve fasade česme Mehmed-paše bile su pod zemljom, u nivou platoa Gornjeg grada Beogradske tvrđave, ali se oduvek zanlo da postoje treća i četvrta, koja je prislonjena na utvrđeni zid. Tokom ovog istraživanja dokazali smo da se na četvrtoj fasadi nalazi ulaz u rezervoar, sa dekorativnim vencem i tesnacima od kamena. Sreća je što su slojevi zemlje štitili ove značajne ostatke jednog vremena od propadanja, a ispod blizu hiljadu kubika naslaga pronađena je i originalna kaldrma, koja će od sada biti dostupna za prolaz”, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Ostaci neolitske kuće, fragmenti dve urne iz bronzanog doba, mnoštvo školjki i puževa svedoče o tome čime su se hranili stanivnici iz vremena neolita i da je ribarstvo bilo jedno od glavnih privrednih grana. Reč je o periodu između 4800. i 3500. gidine pre nove ere.

NEKADAŠNJI PILOT I SLIKAR SA DORĆOLA: Slavko Samardžija kao promoter umetnosti i zdravog načina života (FOTO)

Ispod naslaga zemlje pronadjeni su i beli ostaci rimskog bedema dugi oko deset metara, kojih u Beogradu ima jedino u podrumu Biblioteke grada, kao i u sklopu severo-istočnog bedema Gornjeg grada na Kalemegdanu, gde je uklopljen u celu strukturu tvrđave. U blizini rimskog bedema, pronađeno je i jedno kameno đule, što govori o tome da su se sa ovog mesta vodile borbe, najverovatnije krajem trećeg veka.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Tragovi prošlosti na lokalitetu kod česme Mehmed-paše Sokolovića govore da je na jednom mestu, bez prekida, postojao život od praistorije do našeg vremena.

KAKO SE NEKAD UČILO? Zbirka Pedagoškog muzeja, stara više od jednog veka

Kada radovi u ovom delu Beogradske tvrđave budu završeni, bez sumnje će ovaj deo Kalemegdana biti najatraktivnije mesto za posetioce, tim pre što je česma Mehmed-paše Sokolovića u Beogradu daleko lepša i očuvanija od mnogih koje je podigao u Istanbulu.

(Starogradski.com)

1 KOMENTAR

OSTAVI ODGOVOR