TOPOVI ĆE DANAS ODJEKIVATI KALEMEGDANOM Počasna artiljerijska paljba povodom Dana pobede

0
233
Promo

Povodom obeležavanja devetog maja, Dana pobede, pripadnici Garde Vojske Srbije izvršiće počasnu paljbu ispaljivanjem deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa sa Savske terase na Kalemegdanu danas u 17 sati, saopštilo je Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Devetog maja, obeležava se Dan pobede nad fašizmom jer je tog dana 1945. godine nacistička Nemačka kapitulirala, čime je u Evropi završen Drugi svetski rat.

U Drugom svetskom ratu, koji je trajao skoro šest godina, učestvovala je 61 država, a svoje živote na ratnom polju ostavilo je oko 60 miliona ljudi, dok je oko 35 miliona teško ranjeno.

Dan pobede nad fašizmom se, pored Srbije, obeležava i u večano se obeležava u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadzikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu.

Istog datuma, obeležava se i Dan Evrope, u znak sećanja kada je 1950. godine francuski ministar Rober Šuman predstavio predlog organizovanja Evrope, poznatiji kao “Šumanova deklaracija”.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR