U Cara Uroša 11 se posle skoro dve decenije ponovo gradi (FOTO)

0
375
FOTO: Starogradski.com

Nedaleko od Kalemegdana, na nezavrsenoj višespratnici na Starom gradu, posle pauze od oko deceniju i po, ponovo su se pojavili radnici. Ovo zdanje počelo je da se gradi još pre dvadesetak godina, a gradnja je od tada se više puta prekidana.

Kako piše dnevna štampa, zidanje objekta u Ulici cara Uroša 11 u centralnoj gradskoj opštini, za koje se pretpostavljalo da je bespravno, nastavljeno je pre oko dva meseca.

STANARI STARE ZGRADE SAMI PRIKUPILI NOVAC I UGRADILI LIFT

Prethodne dve decenije na ovoj lokaciji nalazilo se napušteno gradilište, tako da najprecizniji termin početka najnovijih radova nije poznat, ali, postoji podatak o prvoj zabrani zidanja 2003. godine, a nakratko je gradilište proradilo u martu 2015, da bi se, konačno, radnici tek na samom kraju 2018, baš u vreme kada su poslovi građevinske inspekcije sa opštinskog nivoa prešli na gradski, ponovo pojavili.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

U Katastru je objekat 22. 2. 2003. godine zaveden kao zgrada poslovnih usluga, površine 113 kvadrata i to bez odobrenja za gradnju. Da su trenutno radovi u punom jeku, lako je uveriti se na licu mesta s obzirom na to da je prethodnih par meseci uglavnom bilo prisutno desetak uposlenih radnika. 

Na ovoj višespratnici, još uvek se izvode grubi radovi, koji su stigli do petog sprata. Kad je gradnja obustavljena 2003. godine, objekat je imao prizemlje i sprat, dok su se konture drugog tek nazirale.

 Trenutno, tabla sa šturim osnovnim informacijama o gradnji gotovo se i ne vidi jer je postavljena na zgradi. Na njoj je kao početak radova označen mart 2015. godine, a kao investitor navedna je Mirjana Pijavić, uz broj građevinske dozvole i osnovne podatke o spratnosti zgrade. Nema podataka o prethodnom početku radova, niti ima novih podataka o građevini. 

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Kako nezvanično saznajemo u opštini Stari grad, parcela na kojoj se ova gradnja izvodi je zapravo ulica, odnosno javna povrsina. Investitorka je sa Direkcijom za gradsko građevinsko zemljište zaključila ugovor o zakupu na 99 godina, a rešenje o ozakonjenju ovog objekta izdao je 2014. Skretarijat za poslove legalizacije objekata, dok nadzor nad ovom gradnjom vrši Gradski sekretarijat za inspekcijske poslove.

 Prema navodima “Večernjih novosti”, stanari iz ove ulici izjavili su da su smatrali da će ovaj objekat biti srušen, ali, eto, ponovo se odjednom pojavio investitor i nastavio da zida.

– Ovo gradilište je bilo prazno godinama unazad. Onda se jednog dana začula buka građevinskih mašina i svi smo bili u čudu kada smo ugledali radnike i čuli mašine – priča stanar susedne zgrade.

GRAD IZDAJE U ZAKUP POSLOVNE PROSTORE: Najskuplji lokali su u strogom centru. Šta od toga imaju Starograđani?

Da li će se ova “dvodecenijska gradnja” konačno privesti kraju, ostaju da pokažu naredni meseci, a gradilište je trenutno malo utihnulo s obzirom da veliki sneg koji pada u poslednje vreme očigledno smeta radnicima.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR