U DOMU VOJSKE SRBIJE: Otkrivena spomen-ploča prvom fotoreporteru u Srbiji (FOTO)

0
118
FOTO: Starogradski.com

Prvi srpski fotoreporter Rista Marjanović dobio je svoju spomen ploču, koja je 11. novembra postavljena u svečanom holu Doma Vojske Srbije. Autor je fotografija neprocenjive dokumentarne vrednosti iz Prvog svetskog rata, ovekovečio je velike pobede na Ceru i Kolubari i povlačenje Srpske vojske preko Albanije. Zahvaljujući tim fotografijama, u svetu su organizovane akcije pomoći Srpskoj vojsci, jer su one bile najbolji svedok tragedije koju je prošao srpski narod.

MODNA STARINARNICA U ZMAJA OD NOĆAJA: Turisti vole suvenire sa ćiriličnim natpisima (FOTO)

Tokom Drugog svetskog rata Rista Marjanović nastavio je da radi svoj posao kada je odbio da sarađuje sa Nemcima 1941. godine. Tri godine kasnije objavio je fotografije oslobođenja Beograda, a da nije bilo njegovog oštrog objektiva danas ne bismo nigde mogli da vidimo kako je izgledala herojska borba Crvene armije i Narodooslobodilačke vojske, koja je završena oslobađanjem glavnog grada od fašističkog neprijatelja.

Rista Marjanović je rođen u Šapcu 1885. godine. U Beogradu je pohađao Srpsku slikarsku i crtačku školu Riste i Bete Vukanović, a ljubav prema fotografiji otkriva u ateljeu tadašnjeg dvorskog fotografa Milana Jovanovića.

OBNOVA SPOMENIKA ZAHVALNOSTI FRANCUSKOJ: Potrebno oko 400 hiljada evra (FOTO)

Pred Prvi balkanski rat 1912. godine radio je kao urednik za ilustracije američkog lista “Njujork Herald” za Evropu. Na front je otišao kao ratni izveštač srpske Vrhovne komande. Evropske novine su u to vreme objavljivale fotografije i izveštaje sa bojišta koje je Rista snimao i pisao.

FOTO: Wikimedia.commons
FOTO: Wikimedia.commons

Vrhovna komanda ga je 1916. godine poslala u Francusku, gde je objavio snimke sa bojišta. Na izložbi ratnih fotografija u Parizu, koje su kasnije prikazane u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama, Rista je saveznicima i celom svetu pokazao herojsku borbu srpske vojske u Prvom svetskom ratu, stradanje srpskog naroda i zločine okupatora nad nedužnim stanovništvom.

“BEOGRAD PUT” ZAVRŠAVA RADOVE NA POPLOČAVANJU: Zetska postaje pešačka zona (FOTO)

Posle Prvog svetskog  rata zaposlio se u agenciji “Avala”, centralnom pres birou i odeljenju za štampu Ministarstva spoljnih poslova. Posle Drugog svetskog rata, do penzije je radio u agenciji “Tanjug” u koju je uneo svu svoju ličnu arhivu snimljenu između dva velika rata.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR