U SUSRET DANU ŽENA Evo kako jedan deka sa Starog grada RAZBIJA PREDRASUDE O KUPOVINI CVEĆA

0
300
starogradski.com

Cvećare pune raznobojnih latica, miris cveća koji se provlači između tezgi, jorgovani, lale, buketi ruža – slika su pijace “Skadarlije” danas.

Iako se svakodnevna pažnja i ljubav podrazumevaju, na Dan žena, sve majke, ćerke, bake ipak požele “trunčicu” više od uobičajenog.

Upravo zbog toga, reporteri portala starogradski.com krenuli su dan ranije u obilazak cvećara na pijaci, a usput su posetili i ulične prodavce cveća.

starogradski.com
starogradski.com

Čini se da prepune cvećare spremno dočekuju sutrašnji praznik. Na policama se mogu videti šarenoliki buketi, ikebane, ali i lepo aranžirano pojedinačno cveće.

– Nažalost, cveće je skupo za naša plate, pa se muškarci obično odlučuju za jeftinije vrste cveća. Danas je baš loša prodaja, videćemo sutra. Iz mog desetogodišnjeg iskustva mogu da kažem da češće žena ženi poklanja cveće. Takođe, jako je interesantno da je muškarcima koji “izlaze” iz džipova cveće skupo i da su oni ti koji se uvek cenkaju – kaže za “starogradski.com” Danijela, prodavačica u cvećari.

Osim cveća, među kojima su najupečatljivije ubedljivo bile žute ruže, prodavci nude i  ukarsne kese, keramičke šarene saksije, ikebane…. Za svakoga po nešto.

“Ljiljani za Ljiljanu”

Ipak, da se kavaljer ne biva samo tog jednog dana u godini, svakodnevno dokazuje jedan Starograđanin.

starogradski.com
Krsta svakog jutra kupuje cveće za svoju ženu (foto:starogradski.com)

Gospodin Krsta Vračarević, već godinama unazad svaki dan kupuje cvet za svoju suprugu Ljiljanu. Naravno, cvet ide uz ime – kupuje joj ljiljane.

– Jedan sam od muškaraca koji svojoj ženi, i za to mi ne treba nikakv poseban povod, kupuje cveće. Ljiljani za moju Ljiljanu – uz široki osmeh kaže ovaj Dorćolac.

I sutra će, kaže, kupiti ljiljan. Opet i uvek.

– Moja žena ih obožava i ja joj ispunjavam želju – iskren je ovaj čikica.

Na samoj pijaci nekoliko tezgi sa svećem. Prodavci cupkaju, hladno je, a prodaja ide slabo.

starogradski.com
starogradski.com

– U ponudi su plavi i beli zumbuli, lale raznih boja, papučice, ciklame, jorgovani. Cena se kreće od 100 do 400 dinara – kaže Rajko Manojlović, koji je i uzgajivač cveća.

Na pitanje šta će svojoj ženi pokloniti  za osmi mart, Rajko uz osmeh kaže da “cveće sigurno neće, ali svakako će dobiti poklon”.

(starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR