UDARI ŽENU, IĆI ĆEŠ U ZATVOR: Protest žrtava porodičnog nasilja (FOTO)

0
24
FOTO: Starogradski.com

Uz podršku Saveta za rodnu ravnopravnost Gradske opštine Stari grad, Udruženje žrtava nasilja Haj′r u subotu 15. jula organizovalo je protest povodom ubistva Olge Lovrić, koju je suprug usmrtio na naočigled njihova tri sina i ubistva Maje Đorđević i njenog sina Mihaila ispred Centra za socijalni rad.

ZASTANITE NA TRENUTAK I POSMATRAJTE: Izložba Edgara Degaa u Galeriji SANU do 15. septembara

Statistički podaci govore o velikom broju slučajeva porodičnog nasilja. Od početka godine u Srbiji u porodičnom nasilju stradalo je 18 žena i jedno dete. U istom periodu prošle godine, broj žrtava iznosio je 30, dok je u protekloj deceniji život izgubilo preko 320 žena. Od 1. juna kada je usvojen novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stradale su tri žene.

OPREZ: Otvoreni šahtovi pretnja po život, a ne zna se ko je nadležan?!? (FOTO)

Novim zakonom predviđeno je stručno usavršavanje preko 400 policajaca i više od 400 zamenika tužilaca i sudija, koji će biti obučeni za postupanje u okviru porodičnog nasilja. Novi zakon je sačinjen od niza efikasnih mera za hitno postupanje u slučajevim zaštite žrtva. Iz ministrastva unutrašnjih poslova i pravosuđa poručuju „Udari ženu, ići ćeš u zatvor‟.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Gradske opštine Stari grad, Mila Popović istakla je važnost građanske participacije i aktivizma u suzbijanju nasilja u porodici. 

„Porodica kao primarni agens društva mora biti zaštićena sfera i sigurno mesto za odrastanje naše dece. Kao društvo moramo reagovati i doprineti stvaranju pozitivnih statistika. Od velikog značaja je sama prevencija koja može biti ostvarena kroz kulturno-obrazovne institucije i rad sa decom najmlađe dobi‟, rekla je Mila Popović.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

“Beograd put” posle dva i po meseca ispunio obećanje: UMESTO RUPE U DRAČKOJ – NOVI PROBLEM?! (FOTO)

Protestna šetnja završena je na Trgu Republike performansom kojim je odata pošta Olgi Lovrić i Maji Đorđević i poslata poruka podrške svim ženama koje prolaze ili su prošle kroz porodično nasilje.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR