UKIDA SE OSNOVNA ŠKOLA “STARI GRAD”? Gradska skupština odlučuje o gašenju škole, najavljeni protesti (FOTO)

0
172
FOTO: Starogradski.com

Sednica Skupštine grada Beograda koja je bila zakazana za sredu 7. jun odložena je, a upravo na njoj trebalo je između ostalog da se odlučuje o sudbini Osnovne škole “Stari grad”.

Vest o gašenju OŠ “Stari grad” bez obzira na datum održavanja sednice gradskih odbornika, svakako će negativno odjeknuti Starim gradom, posebno Donjim Dorćolom, nakon prošlogodišnjih protesta i brojne podrške opstanku ove škole u sistemu obrazovnih ustanova na Starom gradu.

PUTARI ZAVRŠILI POSAO, ALI “ČISTOĆA” JOŠ NIJE: I dalje nered u Makedonskoj ulici (FOTO)

Odluka gradske skupštine se pravda kao posledica projekta reoganizacije, gašenja i spajanja školskih ustanova koje su uradili Ministarstvo prosvete i Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu grada Beograda u cilju pronalaženja novog prostora za predškolske ustanove, srednje škole i i tri fakulteta.

Potvrđuju se najave da će OŠ „Stari grad”, koja se prostire na 4.755 kvadrata sa 22 učionice i koju trenutno pohađa 185 učenika, biti nova adresa Sportske gimnazije, a da će osnovci biti razmešteni po oklonim školama. Učenici Baletske škole Lujo Davičo nastaviće da koriste fiskulturnu salu i jednu učionicu, kao i do sada.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Osnovni argument vlasti je „da opstanak škole sa ovako malim brojem dece nije opravdan ni sa sociološkog, pedagoškog, a ni sa psihološkog aspekta”.

U osnovnoj školi nisu želeli da komentarišu najavljenu odluku, i uz „gorčinu” konstatovali „da su i mediji ignorisani brojne aktivnosti i uspehe njihovih učenika, potvrđenih na međunarodnom planu poslednjih godina”.

Podsećamo da je Starogradski.com nedavno pisao o uspehu učenice ove škole Tare Stanković, jer je zahvaljujući njenim radovima – pozivnici i Vilijemu Šekspiru „od kartona i tkanine u prirodnoj veličini“ i OŠ „Stari grad” postala planetarno poznata kada su se fotografije sa manifestacije „Šeksipovi dani”, koja je održana u školi, našle u svetskoj prezentaciji „Shakespeare 400“.

SA DORĆOLA U LONDON: Učenica OŠ “Stari grad” specijalna gošća na otvaranju Šekspirove kuće

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Argumenti lokalne zajednice, roditelja, komšija i školskog kolektiva da je „Stari grad” osnovna škola sa dugom tradicijom i sa stručnim, nastavničkim kadrom koji sa učenicima radi u skladu sa evropskim obrazovnim standardima pružajući svakom detetu kvalitetno obazovanje, da je to škola bez vršnjačkog nasilja koja se nalazi na bezbednom mestu, bez mnogo saobraćaja, ostali su nevažni pri birokratskim pristupu ovom pitanju. Nažalost, umesto da ova škola sa svim svojim aktivnostima, rezultatima i uspesima njenih učenika posluži kao pozitivan primer drugim školama, ona se gasi!

Predstojećom odlukom gradske Skupštine konačno su pale i sve maske sa nemuštih objašnjenja kojima je gradska vlast davala lažne nade da će škola možda opstati, koje su izašle u javnost povodom prošlogodišnjim protesta lokalne zajednice na najavu ukidanja škole.

SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: Danijela Amidžić posadila novu tuju na mestu gde je prethodna iščupana i ukradena! (FOTO)

“Dok sam ja gradonačelnik, svako dete u Beogradu će biti zaštićeno”, izjavio je tada prvi čovek prestonice Siniša Mali. On je naglasio i da svaka odluka mora da bude usvojena od strane Skupštine grada, te da ne može da se govori ni o kakvim „odlukama preko noći”!

Prošlogodišnji protesti đaka i roditelja; FOTO: Starogradski.com
Prošlogodišnji protesti đaka i roditelja;
FOTO: Starogradski.com

Kako saznaje Starogradski.com učenici, njihovi roditelji i nastavnici će zajedno sa komšijama u utorak 6. juna održati protest protiv gašenja škole i to u dvorištu ove ustanove sa početkom u 12 časova.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR