Uručene nagrade grada Beograda za 2017. godinu

0
113
FOTO: Starogradski.com

U Skupštini grada Beograda zaslužnim pojedincima uručene su Nagrade grada Beograda za 2017. godinu, saopštila je gradska uprava. Laureatima u 19 oblasti nagrade su uručili gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

Dobitnik Nagrade grada Beograda za književnost i prevođenje je Alek Vukadinović, za pozorišno stvaralaštvo dramski umetnik Slobodan Stefanović, za filmsko i radio – televizijsko stvaralaštvo Dragan Bjelogrlić, za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Milan Blanuša, za muzičko i muzičko – scensko stvaralaštvo dirigent Đorđe Pavlović, za društvene i humanističke nauke profesor Zoran M. Jovanović, a za pronalazaštvo Miloš Stanković.

Nagrade za izuzetno delo koje predstavlja doprinos u razvoju medicine dobili su profesori Vojko Đukić, Jovica Milovanović i Aleksandar Milovanović, asistenti Miljan Folić, Bojan Pavlović, Ana Jotić, docenti Aleksandar Trivić i Sanja Krejović Trivić, primarijusi Nataša Jovanović Korda, Miroslav Kreačić i Milan Vukašinović. Nagradu za arhitekturu i urbanizam dobio je arhitekta Dejan Todorović, a za oblast poljoprivrede nagrađeno je porodično poljoprivredno gazdinstvo Nikole Bogunovića iz Batajnice.

Godišnja nagrada za novinarstvo pripala je novinarkama Informativnog programa RTS-a i lista “Politika” Ani Stamenković i Danijeli Davidov Kesar, dok je za oblast obrazovanja nagrađena Vesna Nedeljković, za sport Bogdan Bogdanović, a za oblast zaštite životne sredine Ivana Jovčić. Specijalno priznanje za izuzetan dopirinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd dobio je Saša Gabrić, dok su dobitnici Nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti nauke Nina Simonović, a u oblasti umetnosti Vojkan Novović, Danilo Jeknić i Luka Lazović.

Dobitnici Nagrade grada Beograda “Svetislav Stojanović” za 2017. godinu su, kao pojedinac, Vladimir Obradović, radnik Vatrogasno-spasilačke jedinice Batajnica, i jedinica Vatrogasno-spasilački bataljon Voždovac. Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda nagrađen je profesor Đorđe Trifunović, a za herojsko delo Igor Rašula.

Rašula je, obraćajući se prisutnima u ime svih dobitnika nagrade, rekao je da je svako od nagradjnih laureata iza sebe ostavio svojevrsnu zadužbinu – u kulturi, nauci, filmu, sportu, pozorištu, muzici, pronalazaštvu, medicini, obrazovanju, novinarstvu, arhitekturi i stvaralaštvu. “Beograd, kao zadužbina naših predaka, grad je poznatih zadužbinara, ali i često zaboravljenih zadužbina, te svake godine prepoznaje i nagrađuje svoje nove zadužbinare, koji svako u svojim oblastima rada i doprinosa stvara i ostavlja iza sebe nove, veće ili manje zadužbine”, istakao je Rašula.

 

OSTAVI ODGOVOR